Związki chemiczne w organizmach
Związki chemiczne w organizmach dzielą się na nieorganiczne (woda i sole mineralne) oraz organiczne (lipidy, białka, węglowodany i kwasy nukleinowe). Każdy z nich pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu.
Woda to najważniejszy związek nieorganiczny. Stanowi środowisko dla wszystkich reakcji chemicznych w organizmie i transportuje różne substancje. Dzięki wodzie pozbywamy się też szkodliwych związków - dlatego się pocimy!
Sole mineralne pełnią funkcję budulcową i dostarczają pierwiastków regulujących pracę organizmu. Węglowodany (inaczej cukry) są głównym źródłem energii oraz materiałem zapasowym i budulcowym. Znajdziesz je głównie w kaszach.
Ciekawostka: Każdy typ związku chemicznego możesz znaleźć w konkretnych pokarmach - węglowodany w kaszach, tłuszcze w nasionach, a białka w mięsie, na przykład w piersi z kurczaka.
Białka są podstawowym materiałem budulcowym organizmu, a dodatkowo pełnią funkcje enzymatyczne i regulatorowe. Z kolei tłuszcze (lipidy) stanowią zapasowe źródło energii oraz tworzą warstwę ochronną ciała.