Strategie odżywiania się organizmów
Organizmy cudzożywne to zwierzęta, grzyby, większość bakterii i niektóre protisty. Nie potrafią one same wytwarzać pokarmu i muszą pobierać go z otoczenia.
Wśród zjadających inne organizmy wyróżniamy roślinożerców (np. sarna), wszystkożerców (np. dzik) oraz mięsożerców (np. ryś). Osobną grupę stanowią drapieżniki jak orzeł, które aktywnie polują na swoją zdobycz. Niektóre zwierzęta, jak hiena, są padlinożercami i żywią się martwymi organizmami.
Pasożyty to organizmy żyjące kosztem innych żywych organizmów. Możemy je podzielić na pasożyty zewnętrzne (np. wesz), które żyją na powierzchni ciała gospodarza, oraz pasożyty wewnętrzne (np. owsiki, tasiemiec), które wnikają do jego wnętrza.
Ciekawostka: Wśród roślin również występują pasożyty! Przykładami są kanianki żółta i jemioła pospolita, które pobierają wodę i składniki mineralne od innych roślin.
Istnieją także organizmy odżywiające się szczątkami. Jedne trawią je we wnętrzu ciała (np. dżdżownica), a inne na zewnątrz (np. muchomory).