Organizmy cudzożywne
Organizmy cudzożywne to zwierzęta, grzyby, większość bakterii i nieliczne protisty. Nie potrafią same produkować pokarmu, więc muszą go pobierać z otoczenia.
Roślinożercy (jak sarna) żywią się roślinami, a wszystkożercy (np. dzik) jedzą zarówno pokarm roślinny, jak i zwierzęcy. Mięsożercy (np. ryś) i drapieżniki (np. orzeł) polują na inne zwierzęta, wykorzystując różne sposoby polowania. Padlinożercy, jak hiena, żywią się martwymi organizmami.
Pasożyty to specjalna grupa organizmów żyjących kosztem innych, żywych organizmów. Dzielimy je na zewnętrzne, żyjące na powierzchni ciała (np. wesz), oraz pasożyty wewnętrzne (np. owsiki, tasiemiec), które wnikają do wnętrza organizmu gospodarza.
💡 Ciekawostka: Niektóre najgroźniejsze pasożyty człowieka mogą przetrwać w organizmie gospodarza przez wiele lat, powodując chroniczne choroby. Ich obecność często trudno wykryć!
Istnieją też organizmy odżywiające się szczątkami - niektóre trawią je wewnątrz ciała (dżdżownica), a inne na zewnątrz (muchomory). Wśród roślin też występują pasożyty - kanianka żółta i jemioła pospolita to popularne przykłady pokazujące znaczenie pasożytów w przyrodzie.