Przedmioty

Przedmioty

Więcej

Cukry

3.11.2022

1443

93

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


podział cukrów
cukry proste
budowa cukrow prostych
H
Cukry proste monosacnaryoly ( glukoza, fruktoza, galaktoza, deoksyryboza, rypoza)
dwucu
podział cukrów
cukry proste
budowa cukrow prostych
H
Cukry proste monosacnaryoly ( glukoza, fruktoza, galaktoza, deoksyryboza, rypoza)
dwucu
podział cukrów
cukry proste
budowa cukrow prostych
H
Cukry proste monosacnaryoly ( glukoza, fruktoza, galaktoza, deoksyryboza, rypoza)
dwucu
podział cukrów
cukry proste
budowa cukrow prostych
H
Cukry proste monosacnaryoly ( glukoza, fruktoza, galaktoza, deoksyryboza, rypoza)
dwucu

podział cukrów cukry proste budowa cukrow prostych H Cukry proste monosacnaryoly ( glukoza, fruktoza, galaktoza, deoksyryboza, rypoza) dwucunry disacharydy (sacharoza, maltoza, laktoza, celodioza) wielocukry polisacharydy ( skrobia, celuloza, glikogen) Cząsteczka cukru prostego zawiera dwie grupy funneyine : co najmniej dwie grupy nyoronsyiowe (-OH) oraz grupę aldecnyolową (-CHO) lub grupę ketonową (-co-). C cukry Cukry proste dzieli się na PENTOZY- zbudowane są z 5 atomów węgia (ryboza, deoksyryboza) HEKSOZY- zbudowane są z 6 atomów węgia (giunoza, fruktoza, galaktoza) strukuma HO Gay cząsteczki oprócz grup -OH zawierają jeszcze grupę - CHO nazywane są one andoza, natomiast goly zawierają grupę -CO- nazywane są kelOzami. Wzór ogólny większosci cukrów prostych CnH₂n On czyli Cn (H₂O) n 3-0-3 CH₂OH . H | 1 OH OH forma pierscieniowa giunozy (wzory Hawor+na) H Н - С - OH HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH właściwości redukujące . forma Tańcuchowa giunozy (wzory fischera) Wszystkie cukry prosie wykazują własciwości redukujące, czyli dają pozytywny wynik prop Tollensa i Trommera PROBA TOLLENSA tak zwana proba lustra Srebrnego gazie grownymi produktami jest srebro i kwas glukonowy. Podczas reakcji na ściance propówki osadza się lustro srebrne (lub stracir się czarny bezpostaciowy Osad) PROBA TROMMERA- podczas reakcji najpierw powstar roztwór o szafirowej barwie, a po ogrzaniu strącit się cegiastoczerwony osad. właściwości Cukry prosie to krystaliczne, biare ciara stare, są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, mają słodki smak. Ich wodne roztwory mają odczyn obojęłny, są paine. występowanie Glukoza wytwarzana jest przez rosliny zielone w procesie fotosyntezy. Glukoza i fruktoza występują m.in. w owocach miodzie. Ryboza znajduje się grównie w kwasach...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

4.9+

Średnia ocena aplikacji

13 M

Uczniowie korzystają z Knowunity

#1

W rankingach aplikacji edukacyjnych w 11 krajach

900 K+

Uczniowie, którzy przesłali notatki

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

nukleinowych (RNA), a deoksyryboza w kwasach deoksyrybonukleinowych (DNA). Glukoza wykorzystywana jest m.in w przemysle farmaceutycznym (leki, Kroplówki) i przemyśle spożywczym (do ciast, do stodzenia) giukoza a frukieza Giukozę od fruktozy mozna odróżnić za pomocą reakcji z wodą bromową w obecności wodorowęglanu sodu. Podczas reakcji glukoza utienia się. Fruktoza nie ulega tej reakcji. Glukoza wykazuje wrasciwości redukujące względem wody bromowej. dwucukry budowa durcukrów Cząsteczki dwucukrów (disacharydów) są zbudowane z dwóch resz+ cukrów prostycn powiązanych ze sobą wiązaniem 0-glikozydowym Dwucukry to: sacharoza, maltoza, laktoza, celobioza. CZĄSTECZKA SACHAROZY (reszta x-giukozy i B. fruktozy) CH₂OH H H Lć -Ċ HO HOH₂C T H H C OH ܢܘ 0 OH O OH C C I CH₂OH H reszta d-glukozy wiązanie o-glinozyolowe reszta B-fruktozy CZĄSTECZKA MALTOZY (dwie reszty d. giunozy) CH₂OH HI C но OH O OH H H 个 wiązanie 个 reszta a-glukozy CH₂OH H 15 H IOH OH ↑ reszta & -glukozy CZĄSTECZKA LAKTOZY reszia B-galaktozy i B-galaktozy występowanie SACHAROZA- występuje w owocach, lisciach, nasionach, Kwiatach i Horzeniach niektórych rosiin. Jest głównym Skiadnikiem cukru trzcinowego i buraczanego. Daje negatywny wynik prob Tollensa i Trommera, czyli nie ma własciwosci redukujących. Sacharoza jest wykorzystywana w przemysie spożywczym (jano substancja Stocząca) farmaceutycznym MALTOZA- można Ja znaleźć w kierujących roślinach oraz w organizmie człowieka podczas hydrolizy i trawienia skrobii w jamie ustnej i jelltach. Jest to cukier STOOOwy. Daje pozytywny wynin prob Tollensa i Trommera czyli ma wrasciwosci redukujące. Jest stosowana jako środek Stodzący oraz do wyrobu odżywek dla dzieci. LAKTOZA - Jest to cukier miekowy. Występuje w mienu ssaków. Jest stosowana w cukiernictwie i jako SKтadnik odzywek dia niemowląt. CELOBIOZA- występuje w niewielkich ilościach w roslinan, jest przejsciowym produktem hydrozy celulozy. właściwości mają takie same wrasciwosci Jak cukry prosie hydroliza disucukrów Dwucukry nydrolizują w srodowisku Kwasowych do cukrów prostych sacharoza H₂O maiłoza * HạO giukoza fruktoza CZĄSTECZKA CELOBIOZY dwie reszty B-giunozy + glukoza glukoza wielocukry budowa Cząsteczki wielocukrów (polisacharydów) są zbudowane z wielu reszt cukrów prostych porączonych wiązeniami 0. glikozydowymi. Wzór ogoiny: (C6H₁00₂), n-liczba resz cukru prostego SKROBIA SKтada się z dwóch wielocukrów nierozgaTęzionej amylozy i rozgałęzionej amylopentyny. Jest najważniejszym wielocukrem zapasowym roślin. Mozna ją znalezć w buiwach, norzeniach, nasionach, owo- cach, razeniu Todyg. Skrobię można wykryć za pomocą prynu Lugola (roztwór jodu z wodą). Skrobia nie wykazuje rasciwosci redukujących. Produktem hydrolizy skrobii jest związen (cunier) redukujący. Amyloza CH.OH н H H OH H H 0 CH₂OH H OH H H · OH 0 H CH,OH H ÖH H H OH Amylopentyna CH₂OH de OH Jest grównym materiatem budulcowym sciany komórkowej Większości rosiin. W czystej postaci występuje w baweinie, Włóknach Inu, juty i Konopii. Celuloza nie wykazuje wra- sciwosci redukującyen. CH₂OH H OH CH₂OH B₂ H CH₂OH 8 H H CELULOZA nierozgałęziony wielocukier o cząsteczkach złożonych z resz+ B-glukozy (w jej cząsteczce jest do kilkunastu tysięcy takich resz+) OH OH CH₂OH H OH H CH, OH OH OH H 0 o 0 H H CH₂OH H OH H H OH CH.OH H H 0 H OH 0 H Z CH₂OH он H GLIKOGEN które mają " jest zapasowym surowcem enetycznym zwierza+. Zbudowany jest z resz+ d-giunozy podobną budowę do amylopentyny, tymo są bardziej rozgaręzione i mają krótsze Tańcuchy boczne. Jest on gromadzony w mięśniach i wairobie. hydroliza OH SKROBIA w środowisku kwasowym rozpada się na coraz mniejsze, krótsze fragmenty. Hydroliza skro- bi zachodzi również pod wpływem enzymow trawiennych. Sprobia dekstryny maltoza giukoza CELULOZA-również ulega hydrolizie w srodowisku kwasowym. Ten proces zachodzi dużo wolniej niz hydroliza Skrobii. W organizmie człowieka nie ma enzymów trawiącyen celulozę, w przeciwieństwie do zwierzat przeżuwających. właściwości SKROBIA - Diara, bezpostaciona substancja, nie ma smaku i zapachu, nie rozpuszcza się W zimnej wodzie, natomiast w gorącej wodzie +worzy Koloid - Kiek skrobiowy. CELULOZA- CiaTo Stare o budowie wróknistej, nie rozpuszczą się w wodzie nawet po ogrzaniu. zastosowanie SKROBIA - zna132Ta zastosowanie w przemysie spożywczym, włókienniczym, farmaceutycznym. Kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz w produkcji miejów. CELULOZA-growny Sadık papieru i tektury. Znalazta równiez zastosowanie przy produkcji tkanin, TOKIE sztucznych, lakierów, materiarów wybuchowych czy bandaży.