Charakterystyka monosacharydów
Monosacharydy to proste cukry posiadające kilka grup hydroksylowych −OH i jedną grupę karbonylową. Dzielimy je na aldozy zgrupąaldehydową−CHO oraz ketozy zgrupąketonową−CO−.
Klasyfikujemy je również według liczby atomów węgla w cząsteczce: triozy (C3), tetrozy (C4), pentozy (C5) i heksozy (C6). Niektóre monosacharydy, zwłaszcza pentozy i heksozy, mogą występować zarówno w formie łańcuchowej jak i pierścieniowej.
Najważniejsze biologicznie monosacharydy to pentozy i heksozy. Pełnią one różnorodne funkcje: wchodzą w skład kwasów nukleinowych i polisacharydów, transportują cukry u zwierząt oraz stanowią produkty ważnych szlaków metabolicznych.
💡 Ciekawostka: Triozy, takie jak aldehyd glicerynowy i dihydroksyaceton, są zarówno produktami pośrednimi oddychania komórkowego, jak i końcowymi produktami fotosyntezy!