Pobierz z
Google Play
Układ pokarmowy
Metabolizm
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Proste zwierzęta bezkręgowe
Genetyka klasyczna
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Kwasy
Stechiometria
Gazy i ich mieszaniny
Sole
Wodorotlenki a zasady
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Systematyka związków nieorganicznych
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Węglowodory
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Roztwory
Pochodne węglowodorów
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
24.11.2022
4398
249
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Rodzaje receptorów 1. Mechanoreceptory -odbierają bodźce mechaniczne 2. Chemoreceptory - odbierają bodźce chemiczne 3. Termoreceptory -odbierają zmiany temperatury 4. Nocyreceptory - odbierają bodźce bólowe 5. Fotoreceptory -odbierają bodźce świetlne 6. Elektroreceptory -odbierają zmiany kierunku i natężenia pola elektrycznego Warok Budowa gałki ocznej tęczówka źrenica Komora prednia loka •twardówka plamka ślepa rogówka Soczewka ciało ręskowe ciało szkliste siatkówka naczyniówka Twardówka - nieprzezroczysta błona w tylnej części gałki ocznej Rogówka - przezroczysta, wypukta błona włóknista w przedniej części gałki ocznej Błona naczyniowa: -naczyniówka-zapobiega odbijaniu się światła -ciało ręskowe -zmienia kształt soczewki - tęczówka - reguluje dopływ światła do gałki ocznej Siatkówka-brona światłoczuła zbudowana m. in. 2 pręcików Pręciki i φορκόω • niewrazliwe na barwę ∙odpowiedzialne za postreganie kształtów i ruchu ·dobne funkcjonujące w półmroku *) Сгоркі: wrazliwe na barwę O umożliwiają dostrzeganie szczegutów. ·dobre funkcjonujące w intensywnym oświetleniu Ochrona gałki ocznej: 1. Powieki + nęsy 2. Spojówka 3. Navad Trowy - / 4. Brwi DROGA ŚWIATŁA PRZEZ GAŁKĘ OCZNĄ rogówka źrenica Komora prednia ока Choroby Soczewka WADY WZROKU 1. Krótkowzroczność (OKO Skupia promienie świetlne przed siatkowia) 2. Dalekowzroczność (oko skupia promienie za siatkówką) 3. Astygmatyzm OCzU: zaćma ciało Szkliste jaskra daltonizm siatkówka Stuch równowaga & i i Budowa ucha małzowina uszna капат słuchowy błona bebenkowa mtoteczek Jama bębenkowa Kowadełko Trabka Eustachiusza ślimak Strzemiąceko kanaty półkoliste elementy: -ucho zewnętrzne - małzowina uszna, Kanał słuchowy. -ucho środkowe-jama bębenkowa, trabka słuchowa -ucho zewnętrzne - blędnik kostny, błędnik błomasty Kostki słuchowe: młoteczek, kowadełko, strzemiączko ↓ ich rolą jest przenoszenie drgań Otolity-kamyczki znajdujące się w ślimaku (kryształy węglanu- i fosforanu wapnia) W jaki sposób słyszymy? www 1) Fala dźwiękowa dociera do ucha. 2) Matzowina usena 3) Fala dociera do błony bębenkowej i wprawia ją w drgania. 4, Drgania 2 błony bębenkowej są przenoszone na kolejne kosteczki słuchowe. 5, Drgania strzemiączka są odbierane przez błonę okienka owalnego, która wywołuje...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
ruch śródchłonki wypełniającej wnętrze przedsionka i ślimaka. 6, Hewnątrz ślimaka znajduje się narząd spiralny zawierający komórki słuchowe, Czyli mechanoreceptory. Komórki te wychwytuje fales i xieruje ją do przewodu słuchowego. które mają uginaja siel pod wpływem ruchu śródchtonki. Odkształcenia rzęsek powodują powstanie impulsów w komórkach słuchowych. liczne rzęski, nerwowych 7, Impulsy te są następnie przekazywane nerwem słuchowym (część nerwu 3 Smak przedsionkowo-ślimakowego) do ośrodka słuchu znajdującego się w płacie Skroniowym kory mózgu. Tam następuje ich interpretacja i wytworzenie wrazenia dźwiękowego. Budowa i funkcje narządu smaku - Kubki smakowe znajdują się one głównie w brodawkach języka Człowiek rozróznia 5 podstawowych smaków: 1. Słodki 2. Kwaśny 3.stony 4.gorzki 5. mięsny (umami) Wech & Narządem węchu jest nabłonek górnej części jamy nosowej Narządy smaku i węchu współpracują =ocena jakości pokarmu!