Jelito grube i proces trawienia
Jelito grube to końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Składa się z jelita ślepego, okrężnicy i odbytnicy zakończonej odbytem. Jego główne funkcje to wchłanianie wody oraz soli mineralnych, a także formowanie kału.
Błona śluzowa jelita grubego nie ma kosmków, ale gruczoły wydzielają dużo śluzu, który ułatwia przesuwanie zawartości i formowanie kału. W jelicie grubym rozwija się bogaty mikrobiom - zespół mikroorganizmów, które:
- Zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych
- Przeprowadzają fermentację i rozkładają błonnik
- Wytwarzają witaminy z grupy B i K
- Wspierają układ odpornościowy
- Wpływają na układ nerwowy
Żółć wytwarzana przez wątrobę zawiera kwasy żółciowe, które emulgują tłuszcze (rozdrabniają je na mniejsze krople), co ułatwia ich trawienie przez enzymy.
🦠 Czy wiesz, że w twoim jelicie grubym żyje około 100 bilionów bakterii? To więcej niż wszystkie komórki twojego ciała! Nazywamy je mikrobiomem jelitowym i są niezbędne dla twojego zdrowia.
Defekacja (wydalanie kału) to końcowy etap trawienia, podczas którego niestrawione resztki pokarmu są usuwane z organizmu przez odbyt.
W jelicie cienkim wodorowęglan sodu zmienia odczyn treści pokarmowej z kwasowego na zasadowy, tworząc odpowiednie środowisko dla enzymów trawiennych. Strawiony pokarm ma postać białego płynu, z którego substancje odżywcze wchłaniane są do krwi i limfy.