Pobierz z
Google Play
Genetyka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Komórka
Genetyka molekularna
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Kręgowce zmiennocieplne
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Proste zwierzęta bezkręgowe
Aparat ruchu
Chemiczne podstawy życia
Układ pokarmowy
Metabolizm
Genetyka klasyczna
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Wodorotlenki a zasady
Roztwory
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Stechiometria
Gazy i ich mieszaniny
Systematyka związków nieorganicznych
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Sole
Pochodne węglowodorów
Świat substancji
Węglowodory
Pokaż wszystkie tematy
8.04.2023
903
38
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
lekcja I Procesy bextlenowego uzyskiwania energii. DLACZEGO - dla niektórych ten jest toksyczny EN obecności tlenu oddychaja Henomo, a bixy braku lub niedoborze beztlenowo Zachodzą równiez komórkach organizmán tkankonych H sytuacjach braku lub niedoboru tlenu ODDYCHANIE BEXTLENONE Całkowite utlenienie substratu organicznego w warunkach beztlenowych Produkty -awutlenek Hegla Noda Kwiazek meorganiczny Are Główna roznica ( porunaniu do tlenowego). • ostatecznym akceptorem elektronsw przepływających przez tańcuch przenośników elektronón so substancje inne niz Hen, np. -azotany siarczkowy zachodzi wyłącznie uk niektorych bakterli m.in - bakteri denitryfikacyjnych zasiedlających glebe beztlenonce zgledne - mogą oddychać Henowo i beztlenowo (t • zachodzą w cytozolu komárek denitryfikacyjnych Notephe etapy utleniania glukozy, a jednym z produktów jest NADH - tam gdzie nie ma tlenu elektrony pochodzące z cząsteczek NADH Zostaja Pizekazane no NO3 → odtwarza się NAD", a NO₂ ulega Notonie komorkowe denitryfikacji stopniower redukai do N₂. Lo przepływ elektronów z NAD + no NO 3 generuje gradient. protonowy i popizek błony komsikowej bakterni - wykorzystywany do syntezy ATP Urina przestrzen miedzy bionowa Grona kominowe { wwww Besex 1² oooool xxxxx 4 droga protonow alkoholowa mleczonoHO diaga elektonów 4* FERMENTACJE $ 4. buen todrabobolk La NADH NAD+ 2009 - dwie cząsteczki Arp. -dule czosteczki NAOH H for logo sot +2€fat PADH H • glikolizy w efekcie powstajo: - dwie cząsteczki pirogronianu CYTOZOL It 25 Ht NO NO₂ H² NO₂N₂2₂ HP * Ty पर S NADH NAD HT FERMENTACJA Niecałkowite utlenienia substratu organicznego w warunkach bextlenomych Obie przebiegajo NYŁĄCZNIE IN CUrozolu KOMORKI, składają się z dwoch etapon: boooo ADP +P N₂ C: • nie zachodzi transport elektronoN pixex Tańcuch oddechowy 7° me jest wytwarzany gradient protonowy •cząsteczki ATP so Nytwarzane w wyniku FOSFORULACY! SUBSTRATONEY. Istnieje wiele rodzajów fermentacji, rocnica: produkt of ostateczny, najczęstsze to: • redukcja pirogroniany...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
do etanolu (et alkoholowa) lub -mleczanu (mleczanowa) podczas, ktorej zachodz - odtworzenie NAD+ potizebnego do zajścia nastepnej glikolizy ROZTWOR GLEBOWY S Dio ATP H* Ht FERMENTACHA ALKOHOLOHA grownie drozdzie z rodzaju Saccharomyces i niektore bakterie rodzaju Sarcina Ronniex u organizmów tkankowych (np. okryte tharda Tuping nasiona roślin web korzenie roślin bagiennych) (4) Przebieg 2NAD 2 NACH glukora. 000000 pilogrowian. 2000 2APP 2ATP GLIKOLIZA 20 2002 2NADH 2NAD" Ⓒ etanal 200 Ronanie reakgi fermentayi alkodong' CH422C₂H5OH + 200₂ • energia. an REDUKCYA Zysk energetyczny: dwie cząsteczki ATP Powstają również dwie osteczki NADH Podczas glikolizy glukoza ulega rozkładowi do dwóch czosteczek pirogronianu Pirogronian ulega dekarboksylagi i redukci do etanolu Caldehydu octowego Etanal ulega redukcji do etanolu (alkoholu etylowego) Jednocześnie NADH utlenia sie do NAD+ ⒸNAD zostaje wykorzystany do nastepnej glikolizy FERMENTACJA MLECZANOWA niektore bakterie np. z rodzaju lactobacillus lub Lactococcus oraz grzyby Xochodzi rowniez w erytrocytach ssaków → nie maja one mitochondrium. oraz mieściach szkieletowych zwierzał w sytuagi niedoboru tlenu Pizebieg: 2NAD* glukora 000000 3 2NADH 2 MADH NAD* →pirogronian 20⁰00 2 ADP 2ATP GUKOLIXA (2 mieczan REDUKCYA Downanie reakyi fermentayi mieczanowy C6206 CH₂CHONCOOH + energia. Glikoliza-glukoza ulego rozkładowi do dwoch cząsteczek. pirogronianu. Zysk energetyczny wynosi dwie cząsteczki ATP Powstają rowniez dHie cząsteczki NADI Pirogronian wego redukci do mleczonu (kNasu mlekowego) Jednocześnie NADIt utlenia się do NAD+ ⒸNAD+ zostaje wykorzystany do następne; glikozy FERMENTACJA OD KUCHNI ALKOHOLOWA Zwykle stosuje się dłożdże piekarskie x gatunku Saccharmyces cerevisiae. Dzięki wytwarzaniu CO₂ HIZTOSt Crasta Dzicki wytwarzaniu etanolu produkgo alkoholu DROZDZE- jednokomuikone grzyby, które mogą oddychać Henowo lub uzyskiwać energie w wyniku fermentaci MLECZANOHA Rozne gatunki bakterii i gixyboN Bakteri Hykazystywane do kiszenia Norzywi produkcji jogurtów, wyrobu pieczywa na zakwasie Grzyby (niektore gatunki) z rodzaju Penicillium" do produkgi Selon pieśnionych 16 FERMENTACJA DDD DENOWE FERMENTACIA MONTE C TH ZUSK ENERGETYCZNY PROCESOSH BERTLENOWYCH O wiele mniejszy nisi oddychania tlenowego • Piemszy etap - 2 crosłeczki ATP • Następny etop nie daje możliwości uhalniano energit Produkty organiczne powstające ostatecznie eneigh, ale nie zostaje ona wykorzystana przez organikm • Liczba pomsiających cząsteczek ATP jest mniejsza od oddycha. n. a tlenowego ale większa od fermentac Zależy od: rodzaju organizmu zawierajo sporo JOSE gatunku - szczepu bakterii przepion adzającej oddychanie Cokaja T: Inne procesy metaboliczne METABOLIZM SACHARY DOW