Trawienie tłuszczy i wchłanianie produktów trawienia
Trawienie tłuszczy rozpoczyna się dzięki lipazie ślinowej w jamie ustnej, ale główny proces zachodzi w dwunastnicy przy udziale lipazy trzustkowej. Enzymy te rozrywają wiązania estrowe w cząsteczkach tłuszczu, prowadząc do powstania glicerolu i kwasów tłuszczowych jako produktów końcowych.
Wchłanianie produktów trawienia jest możliwe dzięki specjalnym przystosowaniom jelita cienkiego. Glukoza i aminokwasy są transportowane ze światła jelita do wnętrza enterocytów (transport aktywny), a następnie do naczyń krwionośnych. Glukoza służy jako źródło energii w procesie oddychania komórkowego, a jej nadmiar jest przekształcany w glikogen lub tłuszcze. Aminokwasy wykorzystywane są do syntezy białek, a ich nadmiar ulega deaminacji, prowadząc do powstania mocznika.
Glicerol i kwasy tłuszczone wchłaniane są poprzez dyfuzję prostą do enterocytów, gdzie zachodzi resynteza tłuszczów i tworzenie chylomikronów. Te kompleksy białkowo-lipidowe transportowane są naczyniami limfatycznymi do krwi, a stamtąd do komórek ciała.
Uwaga! Twój układ pokarmowy to prawdziwe laboratorium chemiczne – każdego dnia przetwarza około 2 kg pokarmu i 1,5 litra płynów, wykorzystując ponad 20 różnych enzymów trawiennych!