Pobierz z
Google Play
Układ pokarmowy
Metabolizm
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Proste zwierzęta bezkręgowe
Genetyka klasyczna
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Kwasy
Stechiometria
Gazy i ich mieszaniny
Sole
Wodorotlenki a zasady
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Systematyka związków nieorganicznych
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Węglowodory
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Roztwory
Pochodne węglowodorów
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
3.09.2022
1823
73
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Lipidy Lipidy (tłuszcze) - związki organiczne zbudowane głównie z tlenu, węgla i wodoru. Są nierozpuszczalne w wodzie, a rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych (np.alkohole). 1g cukru = n kcal, 1g białka = n kcal, 1g tłuszczu = 4n kcal • stanowia niejednorodna grupę zwiazków • pełnia funkcje energetyczna, budulcowa, regulacyjna • stanowią złożone cząsteczki z kwasów karboksylowych, alkoholi i dienów. Dieny - grupa organicznych związków chemicznych, węglowodory nienasycone, w których występują dwa wiązania podwójne między atomami węgla. Proste • Trójglicerydy • Woski Klasyfikacja Lipidów Złożone • Fosfolipidy • Glikolipidy Izoprenowe • Steroidy • Karotenoidy 1. Tłuszcze proste Glycerol H H- -OH HICION a) trójglicerydy składają się z glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych powstają w wyniku reakcji estryfikacji mogą mieć charakter nasycony lub nienasycony pełni funkcje termoizolacyjna i zapasowa Free fatty acid Triglyceride b) woski estry wyższych kwasów karboksylowych oraz innych alkoholi monohydroksylowych (inne niż glicerol) moga mieć postać płynna lub stała pełni głównie funkcje ochronna 2 2. Tłuszcze złożone : a) fosfolipidy i glikolipidy składają się z wyższych kwasów karboksylowych, glicerolu i reszty kwasu fosforowego (V) lub reszty cukrowej występują powszechnie w organizmach żywych tworzą błony komórkowe, micele i liposomy liposome micelle 00 budowa: 3 główka - glicerol, reszta kwasu fosforowego (V) lub reszta cukrowa [hydrofilowa, polarna] ogonek - kwasy tłuszczowe (nasycone i nienasycone) [hydrofobowa, niepolarna] część hydrofilowa fosfolipid sterol glikolipid część hydrofobowa 3. Tłuszcze izoprenowe : składają się z reszt izoprenu lub innych dienów bardzo zróżnicowane pod względem funkcjonowania a) steroidy (sterydy) podstawowa jednostka budowy jest szkielet węglowy składający się z 4 pierścieni, który łączy wszystkie związki tej grupy przykłady steroidów: cholesterol, sitosterol OH iso-androstenolon OH HO O cilistol u OH HO OH O OH funkcje cholesterolu : wchodzi w...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
skład błon komórkowych zwierząt - stabilizuje je z niego syntetyzowane sa kwasy żółciowe - składnik żółci z niego są wytwarzane hormony steroidowe czyli hormony płciowe i kory nadnercza z niego powstaje witamina D b) hormony steroidowe (hormony sterydowe) wytwarzane przez wyspecjalizowane narządy zwierząt podstawa ich budowy jest zwykle czasteczka cholesterolu przykłady: estrogen, progesteron, testosteron hormony kory nadnerczy: aldosteron, kortyzol 5 c) kwasy żółciowe CH₂₂ &a CH₂₂ CH₂ d) karotenoidy - długie polimery izoprenu H₂C CH₂ CH₂ wytwarzane sa przez wątrobę do ich produkcji wykorzystywany jest cholesterol CH₂ emulgują tłuszcze, czyli nadają im konsystencji, która pozwala wymieszać tłuszcze z woda związki występujących w przekształconych plastydach komórek roślinnych nadają komórka barwę czerwona, pomarańczowa, żółta, różowa przykłady karotenoidów: beta-karoten (w marchwi), ksantofil B-Karoten CH₂ Likopen CH₂ CH₂ CH₂ CH3 CH₂ CH₂ H₂C CH₂ 4. Tłuszcze roślinne a zwierzęce : a) proste tłuszcze zwierzęce zwykle nasycone (konsystencja stała) 6 b) proste tłuszcze roślinne są zwykle nienasycone (konsystencja ciekła) Tłuszcze Ciekłe Stałe Roślinne • oliwa • oleje • woski • masło 5. Tłuszcze w organizmie : Zwierzęce • tran lanolina • smalec • olbrot • łój • masło - budują błony biologiczne ochraniają powszechnie narażone na tarcie organy tworzą warstwy ochronne wokół narządów tworza warstwę ochronna na ciele - stanowią substancje zapasowe uczestniczą w hormonalnej regulacji i energetycznie procesów życiowych 6. Wykrywanie tłuszczów w substancji : Tłuszcze wykrywa się za pomocą Sudanu III - alkoholowy roztwór syntetycznego barwnika azowego. W próbie pozytywnej po podgrzaniu substancji Sudan III barwi się na czerwono. 8