Witamina C i funkcje wątroby
Witamina C pełni w naszym organizmie wiele kluczowych funkcji. Wspiera układ odpornościowy, regulując procesy pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty. Przyspiesza gojenie ran i uszczelnia naczynia krwionośne, co pomaga zapobiegać krwawieniom dziąseł.
Niedobór witaminy C może prowadzić do poważnych konsekwencji: powstawania zmarszczek, osłabienia kości (osteoporoza), a nawet szkorbutu. Warto pamiętać, że witamina C reguluje też wytwarzanie kolagenu – białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry i wytrzymałość tkanki łącznej.
Wątroba to prawdziwa fabryka chemiczna naszego organizmu. Produkuje żółć niezbędną do trawienia tłuszczów, magazynuje glikogen (zapasowy cukier), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D3, E, K) oraz niektóre pierwiastki. Dodatkowo przekształca amoniak w mocznik, rozkłada hemoglobinę ze zużytych erytrocytów i co najważniejsze – odtruwa organizm z toksyn, alkoholu i niektórych lekarstw.
Ciekawostka! Cholesterol nie zawsze jest zły! HDL, czyli "dobry cholesterol", transportuje ten związek do wątroby w celu przetworzenia. Problemem jest LDL, "zły cholesterol", który odkładając się w ścianach naczyń krwionośnych, przyczynia się do powstawania blaszek miażdżycowych.