Podstawowe składniki pokarmowe i ich rola w organizmie
Funkcje układu pokarmowego obejmują przede wszystkim rozkład złożonych związków organicznych na prostsze formy. W procesie trawienia uczestniczą różnorodne enzymy trawienne, które rozkładają węglowodany, białka i tłuszcze.
Węglowodany stanowią główne źródło energii dla organizmu. Trawienie węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie amylaza ślinowa rozpoczyna rozkład polisacharydów. Proces ten kontynuowany jest w jelicie cienkim, gdzie powstają monosacharydy glukoza,fruktoza,galaktoza. Szczególnie istotna jest glukoza, której poziom we krwi regulowany jest przez hormony - insulinę i glukagon.
Definicja: Błonnik pokarmowy to nieprzyswajalne węglowodany, które mimo braku wartości odżywczej pełnią kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Gruczoły układu pokarmowego wydzielają enzymy niezbędne do trawienia poszczególnych składników. Szczególnie ważna jest trzustka, produkująca enzymy trawiące wszystkie główne składniki odżywcze. Gdzie odbywa się trawienie pokarmu zależy od rodzaju substancji - węglowodany trawione są głównie w jamie ustnej i jelicie cienkim, białka w żołądku i jelicie cienkim, a tłuszcze przede wszystkim w jelicie cienkim.