Witaminy - niezbędne składniki regulujące
Witaminy to składniki, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Wchodzą w skład enzymów i wpływają na przebieg reakcji chemicznych w organizmie. Są obecne w różnych produktach roślinnych i zwierzęcych.
Witaminy dzielimy na dwie główne grupy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) są magazynowane w organizmie, a ich nadmiar może powodować zatrucia i choroby wątroby. Z kolei witaminy rozpuszczalne w wodzie (B, C) nie są magazynowane, a ich niedobór szybko prowadzi do problemów zdrowotnych.
Witamina C występuje w cytrusach, truskawkach i porzeczkach. Jej niedobór powoduje szkorput i zmniejszoną odporność. Witaminy z grupy B znajdziemy w wątróbce, drożdżach i produktach zbożowych. Ich brak prowadzi do zaburzeń układu nerwowego, anemii i depresji.
Ciekawostka: Kurza ślepota to jeden z pierwszych objawów niedoboru witaminy A, która występuje w żółtych owocach i warzywach, wątróbce oraz tranie.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są równie ważne. Witamina D zapobiega krzywicy i występuje w tranie, maśle i mleku. Witamina E spowalnia starzenie się skóry i znajdziemy ją w olejach roślinnych, jajach i kiełkach zbóż.