Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Układ pokarmowy
Stawonogi. mięczaki
Chemiczne podstawy życia
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Komórka
Genetyka molekularna
Ekologia
Układ wydalniczy
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Genetyka klasyczna
Aparat ruchu
Metabolizm
Genetyka
Kręgowce zmiennocieplne
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Wodorotlenki a zasady
Kwasy
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Węglowodory
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Pochodne węglowodorów
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Stechiometria
Sole
Gazy i ich mieszaniny
Świat substancji
Roztwory
Pokaż wszystkie tematy
3.09.2022
2039
88
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Woda i jej właściwości + H . 105⁰ H + Woda - nieorganiczny związek chemiczny, ² stężenie wody zależy od wieku i aktywności organizmu, ok. 60 - 70 % wody znajduje się w organizmie człowieka. Najwięcej we krwi i limfie a najmniej w tkance tłuszczowej oraz szkliwie zębów. t ران 1. Ogólne informacje o cząsteczce wody • jest zbudowana z 1 atomu tlenu i 2 atomów wodoru • bezbarwna, bezwonna, bez smaku, pH obojętne • gęstość ok. 1 g/cm3 • zdolność do asocjacji, czyli łączenie się cząsteczek wody w większe zespoły • zdolność do hydratacji, czyli otaczaniem "płaszczem wodnym" jonów 1 • podstawowy składnik płynów ustrojowych • środek transportu wewnątrzkomórkowego • utrzymuje odpowiednie kształty i wymiary komórek • reguluje temperaturę, ciśnienie osmotyczne i pH • znaczenie w procesach rozmnażania i rozwoju organizmu (mszaki, paprotniki) jest polarna cząsteczka • posiada 2 wolne pary elektronowe przy atomie tlenu • kształt cząsteczki jest kątowy płaski - kąt 104,5 stopni • łączy się z innymi cząsteczkami wody wiązaniami wodorowymi Polarność - właściwość indywiduów chemicznych polegająca na występowaniu w nich elektrycznego momentu dipolowego w wyniku nierównomiernego rozłożenia cząstkowych ładunków elektrycznych w ich objętości. 2. Właściwości wody a) trzy stany skupienia wody (lód, woda, para wodna) 2 Lód ma mniejsza gęstość od wody. Z powodu tego, że czym niższa temperatura tym większa objętość i odległość pomiędzy cząsteczkami wody (wiązania wodorowe) jest większa. Co to umożliwia ? Dzięki tej właściwości całe środowisko wodne nie zamarza, przez co zwierzęta morskie mają zapewnione przeżycie zimy. b) występowanie sił adhezji...
Średnia ocena aplikacji
Uczniowie korzystają z Knowunity
W rankingach aplikacji edukacyjnych w 11 krajach
Uczniowie, którzy przesłali notatki
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
i kohezji Adhezja - siła wzajemnego przyciągania się różnych cząsteczek substancji. Kohezja - siła wzajemnego przyciągania się cząsteczek tej samej substancji. Co to umożliwia ? U roślin adhezja umożliwia przyleganie cząsteczek wody do ścian cewek lub naczyń. Zwierzęta natomiast wykorzystują to zjawisko przy poruszaniu się na płaskich powierzchniach. Kohezja umożliwia natomiast roślinom utrzymanie wody w naczyniach w postaci ciągłego, nieprzerwanego słupa. D rozpuszczalnik substancji o budowie jonowej i polarnej d) środowisko reakcji biochemicznych (dlatego obecność wody w ciele jest taka duża) 3 e) posiada wysoka pojemność cieplna i duże ciepło parowania Co to umożliwia ? Dzięki tej właściwości organizmy są w stanie pozbyć się nadmiaru ciepła np. ludzie gdy są za bardzo przegrzani poszerzają się ich naczynia krwionośne uwalniając większa ilość ciepła z organizmu, a pot który powstaje ochładza nasza skórę. tworzy tkanki i narządy g) wysokie napięcie powierzchniowe 3. Roztwory, dyfuzja i osmoza a) podział roztworów wodnych • roztwór właściwy (< 1 nm substancji rozpuszczonej) • koloid (1 nm - 1 um substancji rozpuszczonej) 10 • zawiesiny (> 1 um substancji rozpuszczonej) b) podział roztworów pod względem stężeń (roztwory tak są określane gdy są opisywane względem drugiego roztworu) • roztwór hipotoniczny (o niższym stężeniu) • roztwór izotoniczny (równe) • roztwór hipertoniczny (o wyższym stężeniu) 4 c) Dyfuzja - proces samorzutnego rozprzestrzeniania się cząsteczek substancji w pewnym środowisku. 3 d) Osmoza - przenikanie czasteczek rozpuszczalnika przez membranę półprzepuszczalna (najczęściej jest to błona komórkowa), który prowadzi do wyrównania stężeń po obydwóch stronach membrany. Hipertoniczny Izotoniczny ●●● но HO Hipotoniczny 3 5