Alkohole to ważna grupa związków organicznych o różnorodnych właściwościach i zastosowaniach. Ich nazewnictwo opiera się na wyborze najdłuższego łańcucha węglowego i numeracji tak, aby grupa funkcyjna -OH miała jak najniższy lokant. Alkohole dzielą się na nasycone, nienasycone, aromatyczne i polihydroksylowe. Ze względu na położenie grupy -OH wyróżniamy alkohole pierwszo-, drugo- i trzeciorzędowe.
Właściwości chemiczne alkoholi obejmują:
- Dobrą rozpuszczalność w wodzie (malejącą ze wzrostem długości łańcucha)
- Tworzenie wiązań wodorowych
- Charakter obojętny
- Reakcje z metalami aktywnymi (tworzenie alkoholanów)
- Reakcje z halogenowodorami (substytucja nukleofilowa)
- Reakcje odwodnienia (dehydratacja)
Otrzymywanie alkoholi może odbywać się poprzez:
- Hydratację alkenów
- Hydrolizę halogenków alkilowych
- Fermentację alkoholową (etanol)
- Syntezę z gazu syntezowego (metanol)
Utlenianie alkoholi prowadzi do otrzymania aldehydów, ketonów lub kwasów karboksylowych, w zależności od rodzaju alkoholu i warunków reakcji.