Alkohole to jednofunkcyjne pochodne węglowodorów zawierające grupę hydroksylową -OH. Są one jednostkami, które powstają poprzez zastąpienie atomu lub atomów wodoru. Grupa funkcyjna, którą posiadają, to atom lub grupa atomów, które nadają związkom chemicznym określone właściwości. Przykłady alkoholi to etanol (C2H5OH), propanol (C3H7OH) czy butanol (C4H9OH).
Etanol
Etanol, inaczej nazywany jak spirytus, to jeden z najbardziej znanych alkoholi. Jest to modelowy alkohol monohydroksylowy, posiadający grupę -OH.
Metanol
Metanol, zwany też spirytusem metylowym, bardzo dobrze miesza się z wodą. Jest bezbarwną cieczą, charakteryzującą się ostry, łzawiący zapachem.
Glicerol
Glicerol, nazywany także gliceryną, jest trójpierścieniowym alkoholem. Jest bezbarwną i lepką substancją, dobrze rozpuszczalną w wodzie.
Własności alkoholi
Alkohol etylowy, znany także jako etanol, dobrze miesza się z wodą, ma charakterystyczny zapach oraz jest łatwopalny. W nadmiernych ilościach może być szkodliwy dla organizmu.
Kwasy karboksylowe, zwane także kwasami organicznymi, to związki zawierające grupę karboksylową. Grupa ta, składająca się z grupy karboksylowej i grupy hydroksylowej, nadaje tym związkom określone właściwości.
Nazewnictwo
Kwasy karboksylowe monokarboksylowe zawierają jedną grupę -COOH. Przykłady kwasów karboksylowych to: kwas octowy, kwas propionowy, kwas masłowy, kwas galusanowy, kwas etanowy.
Reakcje
Kwasy karboksylowe reagują z wodą i metalami aktywnymi, tworząc sole kwasów karboksylowych. Przykładem reakcji jest reakcja kwasu octowego z wodą, tworząca octan etylu oraz kwas octowy. Kwasy karboksylowe można także poddać reakcji z kwasem azotowym, dając kwas karboksylowy.
Podsumowanie
Warto zauważyć, że alkohole oraz kwasy karboksylowe to grupa związków organicznych, które mają istotne znaczenie zarówno w przemyśle, jak i w życiu codziennym. Ich właściwości i reakcje sprawiają, że są obiektem zainteresowania w chemii organicznej. Jednocześnie, znajomość nazewnictwa, właściwości oraz reakcji tych związków, pozwala na pełniejsze zrozumienie ich roli i znaczenia w chemii.