Właściwości amidów
Amidy to związki, które mogą być cieczami lub ciałami stałymi w temperaturze pokojowej. Kluczową cechą jest ich rozpuszczalność w wodzie, która wynika z obecności polarnego ugrupowania amidowego.
Co ciekawe, im większy niepolarny fragment cząsteczki, tym gorsza rozpuszczalność. Amidy I-rzędowe i II-rzędowe tworzą wiązania wodorowe między sobą i z wodą - dlatego świetnie się rozpuszczają.
Ważna informacja na egzamin: wodne roztwory amidów mają obojętny odczyn! W przeciwieństwie do amin, amidy nie są zasadowe. Grupa karbonylowa w sąsiedztwie -NH₂ znacznie obniża zasadowość.
Otrzymać amidy możesz na kilka sposobów: reakcją chlorków kwasowych z amoniakiem (substytucja nukleofilowa) lub rozkładem soli amonowych kwasów karboksylowych.
Na egzaminie: Zapamiętaj, że amidy mają obojętny odczyn - to częste pytanie!