Wprowadzenie do aminokwasów
Aminokwasy są fundamentalnymi związkami organicznymi o ogromnym znaczeniu biologicznym. Ta strona przedstawia podstawowe informacje na temat struktury, klasyfikacji i właściwości aminokwasów.
Definicja: Aminokwasy to związki organiczne zawierające w cząsteczkach dwa rodzaje grup funkcyjnych: grupę aminową i grupę karboksylową, połączone z grupą węglowodorową.
Wzór ogólny aminokwasów przedstawia się następująco: NH2-R-COOH, gdzie R oznacza grupę węglowodorową.
Aminokwasy białkowe są szczególnie istotne, gdyż stanowią budulec cząsteczek białek. Są to tak zwane 2-aminokwasy, które posiadają charakterystyczną strukturę z atomem węgla alfa.
Highlight: Najważniejszymi aminokwasami są te, z których zbudowane są cząsteczki białek, nazywane aminokwasami białkowymi.
Podział aminokwasów uwzględnia różne kryteria:
-
Ze względu na charakter chemiczny:
Obojętne: zawierają jedną grupę -NH₂ i jedną grupę -COOH np.glicyna,alanina
Kwasowe: posiadają jedną grupę -NH₂ i dwie grupy -COOH
Zasadowe: mają dwie grupy -NH₂ i jedną grupę -COOH
-
Ze względu na zdolność organizmu do ich syntezy:
Egzogenne: niezbędne, ale niesyntetyzowane w organizmie ludzkim np.fenyloalanina
Endogenne: syntetyzowane w organizmie ludzkim np.alanina,glicyna
Przykład: Glicyna GLY o wzorze H₂NCH₂COOH jest najprostszym aminokwasem białkowym.
Właściwości fizyczne aminokwasów obejmują:
- Krystaliczną strukturę w stanie stałym
- Rozpuszczalność w rozpuszczalnikach polarnych np.wwodzie
- Trudną rozpuszczalność lub nierozpuszczalność w rozpuszczalnikach niepolarnych
Właściwości chemiczne aminokwasów charakteryzują się:
- Właściwościami amfoterycznymi reagujązaroˊwnozmocnymizasadami,jakikwasami
- Zdolnością do tworzenia jonów obojnaczych
Vocabulary: Jon obojnaczy to cząsteczka zawierająca równą liczbę grup zjonizowanych o przeciwnych ładunkach, która sama nie jest naładowana ani dodatnio, ani ujemnie.
Tworzenie jonów obojnaczych jest możliwe dzięki obecności grup funkcyjnych o przeciwnym charakterze −COOHi−NH2 w tej samej cząsteczce. Proces ten zachodzi w roztworze o określonym pH.