Aminy to ważna grupa związków organicznych o charakterystycznych właściwościach zasadowych. Są pochodnymi amoniaku, w których atomy wodoru zastąpiono grupami węglowodorowymi. Wyróżniamy aminy pierwszo-, drugo- i trzeciorzędowe w zależności od liczby podstawionych atomów wodoru. Chemia aminy właściwości zasadowe wynikają z obecności wolnej pary elektronowej na atomie azotu. Aminy mają charakterystyczny zapach i zdolność tworzenia wiązań wodorowych. Nazewnictwo systematyczne związków organicznych amin opiera się na dodaniu przyrostka "-amina" do nazwy węglowodoru. Otrzymywanie amin procesy chemiczne obejmują reakcje substytucji i redukcji związków nitrowych.
• Aminy to pochodne amoniaku o właściwościach zasadowych
• Wyróżniamy aminy I-, II- i III-rzędowe zależnie od liczby podstawionych atomów H
• Nazewnictwo opiera się na dodaniu przyrostka "-amina" do nazwy węglowodoru
• Charakteryzują się specyficznym zapachem i zdolnością tworzenia wiązań wodorowych
• Otrzymuje się je w reakcjach substytucji i redukcji związków nitrowych