Sacharydy - podział i znaczenie
Sacharydy (cukry, węglowodany) to związki organiczne dzielące się na trzy główne grupy. Każda z nich pełni inne funkcje w organizmach.
Monosacharydy (cukry proste) to podstawowe jednostki budulcowe. Wśród nich wyróżniamy: triozy (C3) jak aldehyd glicerynowy; pentozy (C5) takie jak ryboza budująca RNA i deoksyryboza tworząca DNA; oraz heksozy (C6), w tym glukoza (podstawowy substrat w oddychaniu komórkowym), fruktoza (źródło energii) i galaktoza (składnik laktozy i polisacharydów).
Disacharydy składają się z dwóch połączonych monosacharydów. Najważniejsze z nich to: sacharoza glukoza+fruktoza, maltoza glukoza+glukoza i laktoza glukoza+galaktoza. Te cukry występują często w naszej diecie i są szybkim źródłem energii.
Polisacharydy to długie łańcuchy cukrów prostych. Należą do nich skrobia i glikogen (zapasowe formy glukozy), celuloza (materiał budulcowy ścian komórkowych roślin) oraz chityna (budulec pancerzy stawonogów). Monomerem większości polisacharydów jest glukoza, a w przypadku chityny - aminocukier.
Ciekawostka! Czy wiesz, że celuloza jest najobficiej występującym związkiem organicznym na Ziemi? Mimo że jest zbudowana z glukozy, większość zwierząt (w tym ludzie) nie potrafi jej trawić - wyjątkiem są niektóre bakterie i pierwotniaki żyjące w przewodach pokarmowych przeżuwaczy!