Przedmioty

Przedmioty

Więcej

estry,tłuszcze, mydła - teoria

4.01.2023

1724

86

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


Estry
Co to są estry?
Estry - jednofunkcyjne pochodne węglowodorów, które zawierają w
cząsteczkach grupę estrową -COO- (grupa funkcyjna)
Bud
Estry
Co to są estry?
Estry - jednofunkcyjne pochodne węglowodorów, które zawierają w
cząsteczkach grupę estrową -COO- (grupa funkcyjna)
Bud
Estry
Co to są estry?
Estry - jednofunkcyjne pochodne węglowodorów, które zawierają w
cząsteczkach grupę estrową -COO- (grupa funkcyjna)
Bud
Estry
Co to są estry?
Estry - jednofunkcyjne pochodne węglowodorów, które zawierają w
cząsteczkach grupę estrową -COO- (grupa funkcyjna)
Bud
Estry
Co to są estry?
Estry - jednofunkcyjne pochodne węglowodorów, które zawierają w
cząsteczkach grupę estrową -COO- (grupa funkcyjna)
Bud

Estry Co to są estry? Estry - jednofunkcyjne pochodne węglowodorów, które zawierają w cząsteczkach grupę estrową -COO- (grupa funkcyjna) Budowa: Cząsteczki estrów są zbudowane z grupy estrowej łączącej: R1 - pochodna od kwasu R2- pochodna od alkoholu Mogą powstawać z kwasów organicznych i nieorganicznych. Wzór ogólny estrów kwasów karboksyklowych: Grupa karboksylowa Grupa estrowa RI-650-12 Wiązanie estrowe Jaki jest najprostszy ester kwasu karboksylowego? 0 || H-C-0-CH3 Metanian/mrówczan metylu Powstaje z kwasy metanowego HCOOH oraz alkoholu metanol CH₂OH Jaką końcówkę mają estry? -ian Czy estry tworzą izomery? Tworzą izomery konstrukcyjne. Szkieletowe V. Różnią się budową łańcucha węglowego Funkcyjne Położenia Różnią się położeniem grupy CH₂ Estry nasyconych kwasów karboksylowych i nasycone alifatyczne kwasy karboksylowe Otrzymywanie estrów Reakcja estryfikacji - działanie kwasów na alkohole. (Kwas siarkowy VI - katalizator) Grupa hydroksylowa zostaje odłączona od kwasy i połączona z atomem wodoru w alkoholu - powstaje woda. (Produkt o małej masie cząsteczkowej). Odwracalna. Reakcje kondensacji - reakcje polegające na łączeniu się conajmiej 2 cząsteczek, w których powstaje produkt o małej masie cząsteczkowej (np. woda). Reakcja etanolu z kwasem stanowym jest przykładem reakcji kondensacji. Właściwości estrów: Estry niższych kwasów i alkoholi: 1. 2. Lotne 3. Ciecze 4. Gęstość mniejsza od wody 5. Słabo rozpuszczalne w wodzie Estry wyższych kwasów i alkoholi: 1. Płynne sub. (Wosk, tłuszcz) Ogólne: 1. Nie tworzą wiązań wodorowych 2. Mają przyjemny zapach (owocowy, kwiatowy) Jakim reakcjom ulegają estry? Hydroliza kwasowa - pod wpływem wody w obecności katalizatora. Reakcja odwracalna. Jej produktami są kwas i alkohol. (Reakcja odwrotna do estryfikacji. Hydroliza zasadowa - pod wpływem zasad. Reakcja...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

4.9+

Średnia ocena aplikacji

13 M

Uczniowie korzystają z Knowunity

#1

W rankingach aplikacji edukacyjnych w 11 krajach

900 K+

Uczniowie, którzy przesłali notatki

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

odwracalna. Jej produktami są: sól kwasu i alkohol. Zastosowania: 1. Medycyna - leki potrzebne w leczeniu łuszczycy (kwasy) 2. Kosmetyki - rozstępy, stymulowanie rośnięcia włosów 3. Przemysł chemiczny - substancja wiążąca w klejach i masach szpachlowych 4. Spożywczy - aromaty do ciast, słodyczy Tłuszcze Co to są kwasy tłuszczowe? Kwasy tłuszczowe - wyższe kwasy karboksylowe występujące naturalnie w tłuszczach Co to są tłuszcze? Tłuszcze- estry glicerolu i wyższych kwasów monokarboksylowych. Budowa: Wzór: HIC H Ḥ #__.$o HIC O Wiązania estrowe | H HIC O C-R2 0 O=C Fragment od glicerolu C-R1 C-R3 Fragment od kwasów Tłuszcz prosty - R1, R2, R3 są jednakowe -tri Tłuszcz złożony - R1, R2, R3 są różne Właściwości: 1. Nierozpuszczalne w wodzie 2. Gęstość mniejsza od wody 3. Hydrofobowe 4. Słabo rozpuszczalne w rozpuszcalnikach polarnych 5. Dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach niepolarnych 6. Bezbarwne 7. Bezwonne 8. Właściwości chemiczne zależą od reszt kwasowych 9. W organizmach pod wpływem enzymów ulegają rozpadowi na glicerol i wyższe kwasy • Tłuszcze roślinne: Ciekte w temp. pokojowej - oleje Tłuszcze zwierzęce: State w temp. Pokojowej Tłuszcze nasycone: 1. Sub. Stała Tłuszcze nienasycone: 1. Ciecz 2. Mają wiązania wielokrotne między atomami węgla 3. Ulegają reakcjom addycji do wiązania wielokrotnego. 4. Odbarwiają wodę bromową i zakwaszony roztwór manganianu VII 5. Ulegają uwodornieniu Jak się utwardza tłuszcze? Uwodornienie- reakcja addycji wodoru do wiązania wielokrotnego. (W podwyższonej temp. Z katalizatorem) Zastosowania: 1. Spożywczy - produkcja czekolad (masło kakaowe), smażenie (masło kokosowe) 2. Chemiczny - pasty do obuwia, podłóg i lakierów (połysk + ochrona) 3. Kosmetyczny - kosmetyki (właściwości przeciw -bakteryjne/grzybicze) Jakim przemianom ulegają tłuszcze? Jełczenia- zachodzi podczas długiego przechowywania tłuszczy. Sprzyja temu podwyższona temp. I światło słoneczne. Skutkiem jest brzydki zapach i szkodliwy wpływ na organizm. Do jełczenia zalicza się - fermentacje mlekową - proces zachodzący w warunkach beztlenowych z udziałem bakterii masłowych. Jakim reakcjom ulegają? Hydroliza kwasowa - powstaje kwas + glicerol Hydroliza zasadowa - powstaje sól kwasu + glicerol. = zmydlanie Ogólny zapis reakcji zmydlania: Tłuszcz + wodorotlenek ¹> Mydło + glicerol Mydło 1. Jest rozpuszczalne w wodzie 2. Substancja powierzchniowo czynna 3. Budowa: ogon (hydrofobowy), główka (hydrofilowa) 4. Zmniejsza napięcie powierzchniowe wody i zwiększa zdolność wody do zwilżania powierzchni hydrofobowych Nie pieni się w wodzie twardej 5.