Właściwości kwasów beztlenowych
Kwasy beztlenowe właściwości są charakterystyczne i odróżniają je od innych związków chemicznych. Kwas chlorowodorowy, będący jednym z najważniejszych kwasów beztlenowych, w stężonym roztworze (37%) jest bezbarwną, trującą cieczą o ostrym zapachu. Ma silne właściwości żrące, powoduje podrażnienie błon śluzowych i niszczy tkaniny oraz papier.
Highlight: Kwas solny właściwości fizyczne i chemiczne obejmują działanie bakteriobójcze i dezynfekcyjne, a także zdolność do silnego rozpuszczania się w wodzie.
Kwasy beztlenowe, podobnie jak inne kwasy, zmieniają barwę wskaźników chemicznych. Na przykład, błękit tymolowy, oranż metylowy, wywar z czerwonej kapusty, sok z jagód czy papierek uniwersalny przyjmują charakterystyczne czerwone zabarwienie w obecności kwasów.
Przykład: Papierek uniwersalny zmienia kolor na czerwony w kontakcie z kwasem chlorowodorowym.
Wodne roztwory kwasów mają odczyn kwaśny i są zazwyczaj substancjami niebezpiecznymi. Podczas rozcieńczania kwasów wydziela się duża ilość energii w postaci ciepła, dlatego zawsze należy wlewać kwas do wody, a nie odwrotnie.
Vocabulary: Dysocjacja elektrolityczna to proces rozpadu cząsteczek na jony pod wpływem rozpuszczalnika, np. wody.