Kwasy i ich cechy
Kwasy to związki chemiczne zbudowane z atomów wodoru i reszty kwasowej. Ich roztwory mają pH poniżej 7, co oznacza, że są kwaśne. Możemy je podzielić na organiczne (np. kwas octowy, kwas cytrynowy) oraz nieorganiczne.
Kwasy nieorganiczne dzielą się na tlenowe (zawierające tlen w swoim wzorze) oraz beztlenowe. Przykładem kwasu tlenowego jest kwas siarkowy (H₂SO₄), a kwasu beztlenowego - kwas chlorowodorowy (HCl).
Cechy kwasów są bardzo charakterystyczne: ulegają dysocjacji jonowej, zawierają wiązania kowalencyjne, a ich stężone roztwory są żrące. Roztwory kwasów przewodzą prąd elektryczny i zmieniają barwę wskaźników na czerwoną.
Ważne! Stężone kwasy mogą być niebezpieczne dla skóry i oczu, dlatego zawsze pracuj z nimi ostrożnie i używaj odpowiednich środków ochrony.
W kwasach tlenowych wzór można zapisać jako HₘR, gdzie H to wodór (tworzący kationy H⁺), a R to reszta kwasowa (tworząca aniony). Wartościowość reszty kwasowej może być różna, np. w kwasie azotowym(V) HNO₃ jest to 1, a w kwasie siarkowym(VI) H₂SO₄ - 2.