Kwasy karboksylowe to ważna grupa związków organicznych o szerokim zastosowaniu. Dzielą się na niższe i wyższe kwasy karboksylowe, z których te drugie nazywane są kwasami tłuszczowymi. Właściwości kwasów karboksylowych obejmują różne stany skupienia, rozpuszczalność w wodzie oraz zdolność do reakcji chemicznych. Otrzymywanie kwasów karboksylowych może odbywać się na różne sposoby, a ich zastosowanie jest wszechstronne - od produkcji mydła po kosmetyki i żywność.
• Wyższe kwasy karboksylowe, takie jak kwas stearynowy i oleinowy, mają długie łańcuchy węglowe i charakterystyczne właściwości.
• Sole kwasów karboksylowych, zwane mydłami, są ważnymi środkami myjącymi.
• Estry, powstające w reakcji estryfikacji, mają charakterystyczny zapach i szerokie zastosowanie w przemyśle.
• Reakcje kwasów karboksylowych obejmują spalanie, dysocjację i tworzenie soli.