Właściwości i reakcje kwasów karboksylowych
Kwasy karboksylowe wchodzą w różne reakcje chemiczne, które są podstawą ich zastosowań. Reagują z metalami, tlenkami metali i wodorotlenkami, tworząc sole. Na przykład kwas etanowy (octowy) reaguje z wodorotlenkiem potasu, tworząc etanian potasu i wodę.
Niższe kwasy ulegają dysocjacji elektolitycznej - rozpadają się na jony. Przykładowo, kwas octowy dysocjuje na anion octanowy (CH₃COO⁻) i kation wodoru (H⁺). Kwasy karboksylowe są również związkami palnymi - spalają się z wytworzeniem dwutlenku węgla i wody.
W szeregu homologicznym kwasów karboksylowych znajdziemy między innymi kwas metanowy (mrówkowy), kwas etanowy (octowy) czy kwas butanowy (masłowy). Wyższe kwasy, jak palmitynowy i stearynowy, to białe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie, które tworzą mieszaninę zwaną stearyną.
🔍 Ciekawostka: Kwas oleinowy różni się od palmitynowego i stearynowego - jest lekko żółtą cieczą o gęstości mniejszej od wody. W przeciwieństwie do niższych kwasów, wyższe kwasy karboksylowe nie reagują z metalami i tlenkami metali, choć wciąż reagują z wodorotlenkami.