Właściwości i zastosowania związków nieorganicznych
Kwasy mają różnorodne właściwości i zastosowania. Kwas solny (HCl) jest naturalnie wydzielany w żołądku i pomaga w trawieniu. Kwas siarkowy (H₂SO₄) działa jako elektrolit w akumulatorach, a kwas fosforowy (H₃PO₄) znajdziesz nawet w Coca-Coli! Większość kwasów to bezbarwne ciecze o różnej konsystencji - od wodnistej do oleistej.
Wodorotlenki znajdziesz w wielu produktach codziennego użytku. Wodorotlenek magnezu wchodzi w skład wysokogatunkowych past do zębów. Wodorotlenek potasu stosuje się do produkcji miękkich mydeł. Wodorotlenek glinu znajdziesz w papierze, kosmetykach i lekach. Te związki różnią się wyglądem - od białych proszków po kolorowe kryształki.
🧪 Eksperymentuj: Spójrz na składy kosmetyków i środków czystości w domu - ile związków nieorganicznych rozpoznasz? Hydroxide (wodorotlenek) i chloride (chlorek) to tylko niektóre z nich!
Sole są niezwykle przydatnymi związkami. Chlorek sodu (zwykła sól kuchenna) używany jest nie tylko w kuchni, ale też w przemyśle szklarskim i do konserwowania żywności. Siarczan magnezu wykorzystuje się w farbiarstwie i nawozach, a fosforan sodu jest regulatorem kwasowości oznaczanym jako E339 w żywności.
Wiele soli ma formę białych kryształów o różnych kształtach i rozmiarach. Niektóre, jak siarczan sodu, są higroskopijne - potrafią pochłaniać wilgoć z otoczenia. Inne, jak fosforan wapnia, mają zastosowanie w stomatologii do wytwarzania cementów dentystycznych.