Mieszaniny i ich rozdzielanie
Mieszaniny otaczają nas wszędzie - od napojów po kosmetyki. Dzielimy je na dwa główne rodzaje. Mieszaniny jednorodne to takie, których składników nie można rozróżnić gołym okiem ani przy użyciu prostych przyrządów optycznych. Przykładami są rozpuszczony cukier w wodzie, herbata z cukrem czy woda z solą.
Mieszaniny niejednorodne to przeciwieństwo jednorodnych - ich składniki można łatwo rozróżnić wzrokiem lub prostymi przyrządami. Mąka, olej, piasek czy żwir to typowe przykłady takich mieszanin.
Każdy rodzaj mieszaniny wymaga innych metod rozdzielania. Dla mieszanin jednorodnych stosujemy: krystalizację (wydzielanie substancji stałej z roztworu podczas ochładzania), destylację (oddzielanie cieczy według temperatury wrzenia), chromatografię czy odparowywanie. Z kolei mieszaniny niejednorodne rozdzielamy przez: dekantację (zlewanie cieczy znad osadu), użycie rozdzielacza (wykorzystanie różnicy gęstości), magnesu (dla substancji o właściwościach magnetycznych), sedymentację (opadanie ciał stałych w cieczy) lub sączenie (filtrację).
Ciekawostka chemiczna! Gdybyś miał rozdzielić mieszaninę cukru z piaskiem, mógłbyś wykorzystać rozpuszczanie (cukier rozpuści się w wodzie, piasek nie) i dekantację. A wodę z olejem rozdzielisz za pomocą dekantacji lub specjalnego lejka, ponieważ te ciecze mają różne gęstości i nie mieszają się ze sobą.