Mieszaniny i ich rozdzielanie
Mieszaniny otaczają nas wszędzie - od napojów po kosmetyki. Dzielimy je na dwa główne rodzaje. Mieszaniny jednorodne to takie, których składników nie można rozróżnić gołym okiem ani przy użyciu prostych przyrządów optycznych. Przykładami są rozpuszczony cukier w wodzie, herbata z cukrem czy woda z solą.
Mieszaniny niejednorodne to przeciwieństwo jednorodnych - ich składniki można łatwo rozróżnić wzrokiem lub prostymi przyrządami. Mąka, olej, piasek czy żwir to typowe przykłady takich mieszanin.
Każdy rodzaj mieszaniny wymaga innych metod rozdzielania. Dla mieszanin jednorodnych stosujemy krystalizację (wydzielanie substancji stałej z roztworu podczas ochładzania), destylację (oddzielanie cieczy według temperatury wrzenia), chromatografię czy odparowywanie. Z kolei mieszaniny niejednorodne rozdzielamy przez dekantację (zlewanie cieczy znad osadu), użycie rozdzielacza (wykorzystanie różnicy gęstości), magnesu (dla substancji o właściwościach magnetycznych), sedymentację (opadanie ciał stałych w cieczy) lub sączenie (filtrację).
Ciekawostka chemiczna! Gdybyś miał rozdzielić mieszaninę cukru z piaskiem, mógłbyś wykorzystać rozpuszczanie (cukier rozpuści się w wodzie, piasek nie) i dekantację. A wodę z olejem rozdzielisz za pomocą dekantacji lub specjalnego lejka, ponieważ te ciecze mają różne gęstości i nie mieszają się ze sobą.