Reguła przekory i wpływ temperatury
Wyobraź sobie, że reakcja chemiczna to jak huśtawka - gdy coś zaburzy jej równowagę, natychmiast próbuje się zrównoważyć. Reguła przekory mówi właśnie o tym: gdy zmienisz warunki reakcji, ona będzie "walczyć" z tą zmianą, starając się wrócić do równowagi.
Temperatura wpływa różnie na reakcje egzotermiczne (oddające ciepło, ΔH < 0) i endotermiczne (pochłaniające ciepło, ΔH > 0). W reakcjach egzotermicznych ogrzewanie przyspiesza reakcję, ale zmniejsza wydajność - to jak próba gotowania na zbyt silnym ogniu.
W reakcjach endotermicznych jest odwrotnie: ogrzewanie zarówno przyspiesza, jak i zwiększa wydajność. Pamiętaj: ciepło możesz traktować jak dodatkowy składnik reakcji!
Wskazówka: Jeśli ΔH < 0, to ochładzanie zwiększa wydajność. Jeśli ΔH > 0, to ogrzewanie zwiększa wydajność.