Rolnictwo w Azji - warunki i światowa produkcja
Rolnictwo w Azji rozwija się dzięki sprzyjającym warunkom przyrodniczym. Region może pochwalić się żyznymi glebami i wystarczającą ilością opadów, co sprzyja uprawom. W Azji Środkowej i Południowo-Zachodniej rozciągają się rozległe łąki i pastwiska idealne do hodowli zwierząt. Warto jednak pamiętać, że ponad 50% powierzchni kontynentu zajmują tereny trudne dla rolnictwa – góry i pustynie.
Azjaci doskonale radzą sobie z pokonywaniem naturalnych przeszkód dzięki warunkom pozaprzyrodniczym. Stosują sztuczne nawadnianie na terenach suchych, rozwijają mechanizację rolnictwa oraz wykorzystują nawozy i środki ochrony roślin. Te działania pozwalają znacząco zwiększyć wydajność produkcji rolnej.
Chiny i Indie to absolutni liderzy światowej produkcji rolnej. Chiny przodują w uprawie ryżu, pszenicy, ziemniaków, trzciny cukrowej, herbaty, bawełny i tytoniu. Dodatkowo są potęgą w produkcji kukurydzy i rzepaku. Indie natomiast dominują w produkcji ryżu, pszenicy, ziemniaków, trzciny cukrowej i herbaty, a także mają największe na świecie pogłowie bydła i kóz.
Ciekawostka! Azja jest światowym centrum produkcji ryżu, który stanowi podstawę wyżywienia dla ponad połowy ludzkości. Jeden hektar pola ryżowego może wyżywić nawet 5-6 osób przez cały rok!
Kontynent azjatycki jest również głównym dostawcą herbaty, kawy i tytoniu, produktów eksportowanych na cały świat. Dzięki sprzyjającym warunkom i pracowitości mieszkańców, Azja pozostaje rolniczym sercem świata.