Pobierz z
Google Play
Układ pokarmowy
Metabolizm
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Proste zwierzęta bezkręgowe
Genetyka klasyczna
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Kwasy
Stechiometria
Gazy i ich mieszaniny
Sole
Wodorotlenki a zasady
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Systematyka związków nieorganicznych
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Węglowodory
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Roztwory
Pochodne węglowodorów
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
24.03.2022
1180
49
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
WARUNKI ROZWOJU ROLNICTWA W POLSCE Czynniki przyrodnicze • uwarunkowania klimatyczne - najlepszy klimat: umiarkowany ciepły przejściowy z długim okresem wegetacyjnym (okres wegetacyjny w Polsce: ponad 225 dni w południowo-zachodniej części kraju, na północno-wschodnich granicach poniżej 200) gleby - dominacja w Polsce średniej jakości gleb - gleby płowe i brunatne, najbardziej żyznych gleb - czarnoziemów jest tylko 2% • ukształtowanie terenu - najkorzystniejsze ukształtowanie powierzchni: równiny lub lekko falista rzeźba terenu • warunki wodne Czynniki pozaprzyrodnicze społeczno-ekonomiczne - liczba osób w rolnictwie, polityka państwa i UE, kapitał ludzki (wiedza i doświadczenie pracowników) • historyczno-techniczne - struktura agrarna (wielkość gospodarstw), poziom kultury rolnej (stopień mechanizacji i chemizacji rolnictwa) ● odsetek ludzi w rolnictwie w Polsce - 10% (wysoki) struktura agrarna w Polsce - 1,5mln gospodarstw (głównie prywatne, rodzinne), śr. wielkość gospodarstw 11ha (śr. UE 16ha) zużycie nawozów sztucznych w Polsce: 142kg/ha Problemy strukturalne w polskim rolnictwie przeludnienie agrarne (zbyt dyża ilość osób utrzymujących się z rolnictwa) • starzenie się ludności na wsi (migracje ludzi młodych) • rozdrobnienie gospodarstw rolnych • niska produktywność (duża liczba małych gospodarstw produkuje tylko na potrzeby własne)
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS