Rodzaje aminokwasów i ich właściwości
Aminokwasy można podzielić na kilka kategorii w zależności od ich właściwości chemicznych:
-
Aminokwasy obojętne: Posiadają jedną grupę karboksylową i jedną aminową, których ładunki się równoważą. Przykładem jest alanina.
-
Aminokwasy zasadowe: Mają dodatkowe grupy aminowe, co nadaje im ładunek dodatni. Do tej grupy należą lizyna, histydyna i arginina.
-
Aminokwasy kwasowe: Posiadają dodatkowe grupy karboksylowe, co nadaje im ładunek ujemny. Przykładami są kwas asparaginowy i glutaminowy.
Example: Kwas asparaginowy (H₂N-CH-COOH-CH₂-COOH) jest przykładem aminokwasu kwasowego.
Podział aminokwasów uwzględnia również ich właściwości hydrofobowe i hydrofilowe:
- Hydrofilowe: cysteina, glutamina, histydyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, seryna, asparagina, treonina, arginina, lizyna, tyrozyna
- Hydrofobowe: glicyna, alanina, walina, fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, prolina, tryptofan, metionina
Definition: Aminokwasy egzogenne to te, których organizm nie potrafi sam syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Co to są aminokwasy i jaką pełnią funkcje? Aminokwasy są podstawowymi jednostkami budulcowymi białek, pełniąc kluczowe role w metabolizmie, transporcie substancji, regulacji procesów komórkowych i budowie tkanek.