Białka człowieka i ich wrażliwość
Białka w naszym organizmie dzielimy na białka proste (zbudowane wyłącznie z aminokwasów) i białka złożone (zawierające dodatkowo część niebiałkową). Do białek prostych należą keratyny (w skórze, włosach, paznokciach), histony (w jądrze komórkowym) oraz globuliny (przeciwciała w osoczu krwi).
Wśród białek złożonych znajdziemy kolagen (składnik tkanek łącznych), fibrynogen (w osoczu krwi), mioglobinę (magazynuje tlen w mięśniach) oraz hemoglobinę (transportuje tlen w erytrocytach). Każde z tych białek ma swoją unikalną funkcję wynikającą z ich specyficznej struktury.
Białka są wrażliwe na czynniki fizykochemiczne. Większość białek tworzy w wodzie roztwory koloidalne. Dodanie soli metali lekkich (np. NaCl) powoduje wysalanie - odwracalny proces koagulacji białka. Natomiast denaturacja to nieodwracalne naruszenie struktury przestrzennej białka, np. pod wpływem wysokiej temperatury, co możemy zaobserwować podczas gotowania jajka.
Przykład z życia: Gdy gotujesz jajko, zmieniając je z surowego na "na twardo", obserwujesz denaturację białek - z przezroczystego białka powstaje nieprzezroczysty, stały materiał, którego nie da się przywrócić do stanu początkowego.