Oligo- i polisacharydy
Oligosacharydy to związki składające się z 3-10 cząsteczek cukrów prostych. Przykładem jest rafinoza (C₁₈H₃₂O₁₆), zbudowana z glukozy, fruktozy i galaktozy.
Polisacharydy to wielocukry, długie łańcuchy zbudowane z wielu monosacharydów. Możemy je podzielić na homopolisacharydy (zbudowane z tych samych monomerów) i heteropolisacharydy (zawierające różne monomery).
W przeciwieństwie do cukrów prostych i dwucukrów, polisacharydy nie są słodkie, nie krystalizują i trudno rozpuszczają się w wodzie. Te właściwości wynikają z ich dużych rozmiarów i struktury.
Węglowodany pełnią w organizmach cztery główne funkcje: energetyczną (glukoza, fruktoza), budulcową (chityna, celuloza), zapasową (skrobia, glikogen) i transportową (sacharoza). Heteropolisacharydy, jak hemiceluloza czy kwas hialuronowy, mają specjalistyczne funkcje w tkankach.
Zapamiętaj! Podczas gdy cukry proste dostarczają natychmiastowej energii, polisacharydy stanowią długotrwały zapas energii lub materiał budulcowy - to jak różnica między gotówką a lokatą bankową.