Węglowodany - podstawowe informacje
Węglowodany (zwane też cukrami lub sacharydami) to substancje organiczne powstające w procesie syntezy w organizmach autotroficznych. Dzielą się na trzy główne grupy w zależności od liczby cząsteczek cukru prostego.
Monosacharydy to jednocukry - najprostsze węglowodany o słodkim smaku, które dobrze rozpuszczają się w wodzie. Przykłady to glukoza, fruktoza i galaktoza. Glukoza występuje w dwóch formach: anomer α i anomer β glukozy.
Oligosacharydy powstają z połączenia 2-10 cząsteczek cukrów prostych. Najważniejsze to disacharydy (dwucukry) jak sacharoza, laktoza i maltoza. Mają podobne właściwości do monosacharydów - są słodkie i rozpuszczalne.
Polisacharydy to długie łańcuchy wielu cząsteczek cukrów prostych. Nie rozpuszczają się w wodzie i nie mają słodkiego smaku. Można je wykryć za pomocą płynu Lugola. Pełnią funkcje zapasowe (glikogen, skrobia) lub budulcowe (celuloza, chityna).
💡 Pamiętaj: Im więcej cząsteczek cukru, tym mniej słodki smak i gorsza rozpuszczalność!