Funkcje i właściwości węglowodanów
Funkcje węglowodanów w organizmach żywych są niezwykle zróżnicowane i kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania komórek. Do najważniejszych należą:
- Funkcja energetyczna - rozkład cukrów uwalnia energię niezbędną do pracy komórek.
- Funkcja budulcowa - niektóre węglowodany tworzą struktury komórkowe.
- Funkcja zapasowa - rozkład cukrów zapasowych dostarcza glukozę do krwi.
Highlight: Wymień 3 funkcje cukrów: energetyczna, budulcowa, zapasowa.
Szczególne znaczenie mają następujące węglowodany:
Przykład: Celuloza - buduje ścianę komórkową roślin
Przykład: Chityna - buduje ściany komórkowe grzybów i szkielet zewnętrzny stawonogów
Właściwości węglowodanów różnią się w zależności od ich struktury:
Cukry proste i dwucukry:
- Mają słodki smak
- Dobrze rozpuszczają się w wodzie
Wielocukry:
- Nie mają słodkiego smaku
- Słabo rozpuszczają się w wodzie lub wcale się nie rozpuszczają
Definicja: Węglowodany należą do związków organicznych. W ich skład wchodzą węgiel, tlen i wodór.
Highlight: Budowa węglowodanów determinuje ich właściwości fizykochemiczne i funkcje węglowodanów w organizmie.
Vocabulary: Wiązania glikozydowe - specyficzne wiązania chemiczne łączące cząsteczki cukrów prostych w bardziej złożone struktury węglowodanów.
Dobre węglowodany - lista obejmuje przede wszystkim złożone węglowodany, które są powoli trawione i dostarczają energii przez dłuższy czas, np. pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce.