Metabolizm sacharydów
Twój organizm przechowuje nadmiar glukozy w formie glikogenu, głównie w wątrobie i mięśniach. Proces tworzenia glikogenu nazywamy glikogenogenezą i zachodzi on przede wszystkim w cytozolu komórek wątroby.
Kiedy potrzebujesz energii, organizm rozkłada glikogen do glukozy w procesie glikogenolizy. W mięśniach glukoza jest natychmiast wykorzystywana do produkcji energii podczas wysiłku, natomiast glikogen wątrobowy pomaga utrzymać stały poziom glukozy we krwi między posiłkami. Proces ten obejmuje rozerwanie wiązań w glikogenie, fosforylację i ostatecznie uwolnienie cząsteczek glukozy.
Glukoneogeneza to fascynujący proces, podczas którego organizm produkuje glukozę z substancji niebędących cukrami. Dzieje się to głównie w wątrobie, zwłaszcza gdy brakuje sacharydów w diecie lub gdy zapasy glikogenu są wyczerpane. Substratami mogą być kwas mlekowy z mięśni, aminokwasy z białek, glicerol z tłuszczów, czy acetylo-CoA.
Ciekawostka! Gdy intensywnie ćwiczysz i brakuje tlenu w mięśniach, powstaje kwas mlekowy, który może być później przekształcony w wątrobie z powrotem w glukozę - to jeden z powodów, dlaczego możesz czuć zmęczenie po treningu.