Układ krwionośny i pokarmowy ryb
Układ krwionośny ryb jest zamknięty, z jednym obiegiem krwi. Serce ryb składa się z zatoki żylnej, przedsionka i komory, za którą znajduje się stożek tętniczy. Jest to serce żylne, co oznacza, że płynie przez nie tylko krew odtlenowana.
Układ pokarmowy ryb rozpoczyna się otworem gębowym w przedniej części ciała na trzewioczaszce, prowadzącym do jamy gębowej. W zależności od diety, jama gębowa może posiadać różnego rodzaju zęby i listewki. Ryby nie mają gruczołów ślinowych, ponieważ pobierają pokarm wraz z wodą.
Przykład: Zęby ryb mogą znajdować się nie tylko na kościach szczęk, ale również na podniebieniu albo na ostatnim łuku skrzelowym.
Za jamą gębową znajduje się skrzelowy odcinek przewodu pokarmowego, a dalej przełyk, żołądek i jelito cienkie. Ta budowa umożliwia rybom efektywne trawienie pokarmu w środowisku wodnym.