Polisacharydy - długołańcuchowe cukry
Polisacharydy to długie łańcuchy cukrowe, pełniące ważne funkcje strukturalne i zapasowe w organizmach.
Definicja: Polisacharydy to wielocukry zbudowane z wielu jednostek monosacharydowych połączonych wiązaniami glikozydowymi.
Właściwości polisacharydów:
- Nie rozpuszczają się w wodzie
- Rozkładane są za pomocą enzymów
Przykłady polisacharydów:
-
Skrobia:
Materiał zapasowy roślin i niektórych protistów
Składa się z dwóch frakcji: amylozy ok.20 i amylopektyny ok.80
-
Glikogen:
Materiał zapasowy zwierząt i grzybów
U człowieka gromadzony głównie w wątrobie i mięśniach
-
Celuloza:
Główny składnik ściany komórkowej roślin i niektórych protistów
Rozkładana przez niektóre mikroorganizmy
-
Chityna:
Główny składnik szkieletów zewnętrznych stawonogów i ściany komórkowej grzybów
Rozkładana przez niektóre mikroorganizmy
Highlight: Zastosowanie polisacharydów jest szerokie, od funkcji strukturalnych celuloza,chityna po zapasowe skrobia,glikogen.
Vocabulary: Wzór ogólny polisacharydów to C6H10O5ₙ, gdzie n oznacza liczbę jednostek monosacharydowych.
Budowa polisacharydów opiera się na długich łańcuchach jednostek cukrowych, które mogą być liniowe lub rozgałęzione, co wpływa na ich właściwości i funkcje.