Budowa i funkcje sacharydów
Sacharydy to związki organiczne zbudowane głównie z węgla, wodoru i tlenu. Ich cząsteczki zawierają charakterystyczne grupy funkcyjne, takie jak hydroksylowa, karboksylowa, karbonylowa i aminowa.
Definicja: Sacharydy, zwane też cukrami lub węglowodanami, to związki organiczne o ogólnym wzorze CnH2nOn.
Funkcje sacharydów w organizmach są różnorodne:
- Materiał energetyczny (np. glukoza)
- Materiał budulcowy (np. celuloza)
- Materiał zapasowy (np. skrobia)
Podział sacharydów obejmuje:
- Monosacharydy (cukry proste)
- Oligosacharydy
- Polisacharydy
Highlight: Monosacharydy to podstawowe jednostki budulcowe bardziej złożonych sacharydów. Charakteryzują się słodkim smakiem i dobrą rozpuszczalnością w wodzie.
Monosacharydy można klasyfikować ze względu na:
- Liczbę atomów węgla (np. triozy, pentozy, heksozy)
- Rodzaj grupy funkcyjnej (aldozy, ketozy)
Example: D-glukoza to przykład aldozy, natomiast D-fruktoza to ketoza.
Vocabulary: Izomeria cukrów odnosi się do różnych form przestrzennych cząsteczek o tym samym wzorze sumarycznym. Najczęściej w przyrodzie występują D-cukry.