Budowa i funkcje sacharydów
Sacharydy to związki organiczne zbudowane głównie z węgla, wodoru i tlenu. Ich cząsteczki zawierają charakterystyczne grupy funkcyjne, takie jak hydroksylowa, karboksylowa, karbonylowa i aminowa.
Definicja: Sacharydy, zwane też cukrami lub węglowodanami, to związki organiczne o ogólnym wzorze CnH2nOn.
Funkcje sacharydów w organizmach są różnorodne:
- Materiał energetyczny np.glukoza
- Materiał budulcowy np.celuloza
- Materiał zapasowy np.skrobia
Podział sacharydów obejmuje:
- Monosacharydy cukryproste
- Oligosacharydy
- Polisacharydy
Highlight: Monosacharydy to podstawowe jednostki budulcowe bardziej złożonych sacharydów. Charakteryzują się słodkim smakiem i dobrą rozpuszczalnością w wodzie.
Monosacharydy można klasyfikować ze względu na:
- Liczbę atomów węgla np.triozy,pentozy,heksozy
- Rodzaj grupy funkcyjnej aldozy,ketozy
Example: D-glukoza to przykład aldozy, natomiast D-fruktoza to ketoza.
Vocabulary: Izomeria cukrów odnosi się do różnych form przestrzennych cząsteczek o tym samym wzorze sumarycznym. Najczęściej w przyrodzie występują D-cukry.