Aparat Golgiego i struktury trawienne
Aparat Golgiego (AG) powstaje z pęcherzyków siateczki śródplazmatycznej i tworzy go stos płaskich woreczków zwanych diktiosomami. Posiada dwie strony: cis (od strony ER) i trans (od strony błony komórkowej). Jego główną funkcją jest przyjmowanie, modyfikowanie, sortowanie i wysyłanie białek oraz lipidów. Białka wyprodukowane w ER trafiają do aparatu Golgiego, gdzie są dalej modyfikowane i kierowane do odpowiednich miejsc w komórce.
Lizosomy występują głównie w komórkach zwierzęcych i są odpowiedzialne za trawienie wewnątrzkomórkowe. Zawierają enzymy hydrolityczne aktywne przy pH około 5,0. Specjalne pompy protonowe transportują jony H+ do ich wnętrza, a warstwa odpornych cukrów na błonie chroni je przed samostrawieniem.
Peroksysomy to pęcherzyki występujące u wszystkich eukariontów. Powstają w SER i zawierają enzymy, które katalizują reakcje z udziałem tlenu. Ważną rolę pełni w nich katalaza, która rozkłada szkodliwy nadtlenek wodoru powstający podczas reakcji utleniania.
🧪 Eksperyment domowy: Możesz zaobserwować działanie katalazy dodając kroplę krwi do wody utlenionej - pojawi się piana, która jest uwolnionym tlenem z rozkładu H₂O₂!
Glioksysomy występują u roślin i niektórych grzybów, szczególnie liczne są w nasionach roślin oleistych. Mają kształt okrągły lub owalny i zawierają enzymy niezbędne do przemian biochemicznych.