Właściwości i wykrywanie białek
Białka mają jedną super przydatną właściwość - rozpuszczają się w wodzie! Ale uwaga, to nie jest zwykły roztwór jak cukier w herbacie. Białka tworzą roztwór koloidalny, czyli niejednorodną mieszaninę, gdzie cząsteczki białka są rozproszone w wodzie.
Kiedy dodasz sól kuchenną (NaCl) do takiego roztworu, dzieje się coś ciekawego - następuje koagulacja. To oznacza, że małe cząsteczki białka zaczynają się łączyć w większe struktury. Wyobraź sobie to jak sklejanie się puzzli!
Jeszcze bardziej dramatyczna jest denaturacja - proces, w którym białko całkowicie traci swoją strukturę przestrzenną i przestaje działać. Może to spowodować wysoka temperatura (jak podczas gotowania jajka), promieniowanie UV, stężone kwasy i zasady, a nawet alkohol etylowy.
Ciekawostka: Gdy gotujesz jajko, białko przechodzi denaturację - dlatego z przezroczystego staje się białe i stałe!
Żeby wykryć białka w laboratorium, używamy reakcji biuretowej. Dodajesz siarczan miedzi (CuSO₄) i mocną zasadę - jeśli są białka, roztwór zmieni kolor z jasnoniebieskiego na fioletowy. To jak test na obecność białek!