Wielocukry i znaczenie węglowodanów
Wielocukry (polisacharydy) to długie łańcuchy zbudowane z wielu cząsteczek cukrów prostych. W przeciwieństwie do mono- i disacharydów, nie rozpuszczają się w wodzie i nie są słodkie. Najważniejsze przykłady to skrobia (materiał zapasowy roślin), glikogen (magazyn energii u zwierząt), celuloza (budulec ścian komórkowych roślin) i chityna (budulec pancerzy owadów).
Węglowodany pełnią w organizmach trzy główne funkcje: są źródłem energii (glukoza), materiałem zapasowym (skrobia, glikogen) oraz materiałem budulcowym (celuloza, chityna).
Cząsteczki cukrów łączą się ze sobą za pomocą specjalnego połączenia chemicznego zwanego wiązaniem O-glikozydowym. W ten sposób z prostych cukrów powstają bardziej złożone struktury - dwucukry i wielocukry.
🔍 Celuloza, choć jest węglowodanem, nie może być trawiona przez ludzi. Jest jednak ważnym składnikiem diety jako błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego!