Pobierz z
Google Play
Układ pokarmowy
Metabolizm
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Proste zwierzęta bezkręgowe
Genetyka klasyczna
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Kwasy
Stechiometria
Gazy i ich mieszaniny
Sole
Wodorotlenki a zasady
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Systematyka związków nieorganicznych
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Węglowodory
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Roztwory
Pochodne węglowodorów
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
26.11.2022
1718
88
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
kwasy karboksylove Sp² HCOOH kwas metanowy. (kwas mrówkowy). CH3CH₂COOH kwas Propanowy (kwas Propionowy) CH₂=CH-COOH OH CnH2n+ COOH-kwasy monokarboksylowe nasycone grupa L> aromatyczne COOH ↳kwasy nienasycone kwas prop-2-enowy (kwas akrylowy) L> cykliczne karbonyiowa COOH COOH grupa CH3 CH₂ - CH₂ - CH₂ - C = CH - hyaroksylowa CH3COOH kwas etanowy (kwas octowy) CH3 CH₂ CH₂COOH kwas butanowy (kwas ma Stowy). grupa O H-C₁OH Kwas benzoesowy (benzenokarboksylowys). Karboksylowa CH3-CH=CH-CH₂-COOH. kwas pent-3- enowy kwas 3-metyioners-2-enowy kwas Cyklopentanokarboksylowy. kwas Cyklopent-1-enokarboksylowy Otrzymywanie Próba Tollensa CH3CHO A₂0 • Próba Trommera CH3CHO + 2 CU (OH) ₂ niebieski osaa • wypieranie STabego kwasu Karboksylowego Przez mocny kwas Z jego Soli CH3COONO HCI → CH₂COOH + NCICI CH3COOH •Utlenianie aikonoli 1-rzędowych za Pomocą mocnego utleniacza etanol NWB, I> CH3COOH + 2 Ag CH3COO + H+ KMnO4 4₂804 0 uzycie 2 • fioletowy. roztwór babarwia się 5 CH 3 CH ₂ OH + 4 MnO₂ + 12H+ -> 5 CH3COOH + 4M0² + + 11 +₂0 VII R: MnO4 + 5ē + 8H+ -> Mn²+ U: CH₂ CH₂OH + H₂O -> CH3COOH K₂Cr₂O7 CH3COOH + CU₂O + 2+1₂0 cegiasry osaa •roztwór zmienia. zabarwienie Pomarańczowego na • produkcja kwasu octowego na Skaię Cutlenianie PrzemysTowąr eranaiv) CH3 CH₂OH + 0₂ kat. 2 CH3COOH 2 CH3 CHO + O2 • otrzymywanie kwasu oc+owego w wyniku fermentacji octowej bak. oct.. -> zielony сн соон+ H₂0 +4 H₂0 1.4 +46 + 4H+ 1·5 50 -C reakcje z metalami tienkami metali, wodorotienkami 2 HCOOH + 19 CH Coor M9+ meranian magnezu. (mrowczan) -> 2 CH3COOK + H₂O CH₂COOH + NaOH > CH3COONa + H₂0 2 CH3COOH + K₂0 • dekarboksylacja kwasów Coataczenie CO₂) CH3 соон , сог нсоон ту соп + H2O • Substytucia roanikowa [kwasy nasycone] CH₂COOH + CI •aysociacia •aaaycia [kwasy nienasycone] CH₂=CH-COOH + Brz > CH₂ - CH - COOH 1 Br Br + CHA -0 ܝ ܘܐ HCOOH HOOO + H* kwas mrowkowy H-C →> CH ₂ -COOH +...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
HC lo - grupa OH occzyn kwasowy aiaenyaoua pozytywny wynik Próby Tollensa HCOOH + A9₂0 NS ITS CO₂ + 2Ag + 4₂0 L>wykazuje Właściwości redukujące POZYAYWAY. wynik Próby trommera I HCOOH +2CCOH)2 CO₂ CU₂O + 2H₂O odbarwia KMnO4 5 HCOOH + 2 KMnO4 + 3 H₂SO4 -> 5 CO₂ + 2 MnSO4 +K ₂ SO 4 + 8H₂0 5 HCOO + ^^ H+ + + 2 Mn²+ + 8 +₂0 HCOOT COOH COOH COOH CH₂ COOH VII Mno COOH CH₂ CH₂ COOM kwasy polikarboksylowe. COOK COOH reakcje COOH COOH 2 MnO45C0₂ čo₂+ 2ē H+ 1.5 COOH соон +5ē + 8H+ COOH CH₂ COOH 2+ →Mn +AH₂0 12 kwas eranoaiowy (kwas szczawiowrs) H₂C₂04 (COOH)₂ kwas ProPanodiowy (kwas malonowy) z metalami, tienkami, wodorotlenkami kwas butanodiowy (kwas bursztynowy) kwas benzeno 1,2-dikarboksylowy (kwas stalowy) +2 NaOH → COONG COONa+ 2 H₂O szczawian todu •aekarboksylacia C=0 + Mg Mg No (COO) 2 MO + H₂ →CH3-COOH + CO₂ kwas Szczawiowy odbarwia KMnO4 COOH 5 COOH + 2 KMnO₂ + 6HCl -> 10 CO₂ + 2 MnCl₂ + 2 KC1 + 8 H₂0 coo 5 Coo- reauktor Poa 2 MnO₂ +18 H10 Co₂ Utleniacz Coo coo -> 2 CO₂ + 2ē 1-5 VE MnO4 + 5€ + 8H¹ -> μn ²₁ +4₂0 1:2 WPTYwem. temperatury tworzy CO, CO₂ i H₂O COOH COOH T CH3 50. + 2 Mn²+ + 8 H₂0 CO + CO₂ + H₂O Utlenianie tolvenu -otrzymywanie kwasu benzoesowego + 6 KMnO4 + 18 HC 5 CC Ge 1.5 VII Mn 5è→→→→Mn 1.6. соон + 6MnCl₂ + 6 KC1 = 10 H₂O WYZSZE KWASY KARBOKSYLOWE CTŁUSZCZOWE) kwas Palmitynowy. Cis H₂, COOH kwas kwas CH3-(CH₂)14-COOH Kwas heksaaеkanowy Stearynowy. C17H35 COOH CH3-(CH₂)16-COOH kwas oktadekanowy oleinowy C17H33 COOH CH3CCH₂)7 CH=CH (CH₂)7 COOH Kwas OK1aaеk-8-enowy. Kwas linolowy C1 H3, COOH Kwas Ok+aaеk-9, 12-dienowy kwas linolenowy C17 H₂9 COOH 3 wiązania podwójne kwas arachidonowy C₁7H27 COOH A wiązania podwójne blate ciara State topliwe nierozpuszczaine 3 wodzie nie babarwiają wody bromowej i KMnO4 charakter nasycony bezbarwne ciecze brunatniejące na Powietrzu charakter nienasycony reakcje • negatywny wynik reakcji kwasów metalami i tienkami metali Z Cig H3, COOH C17 H35 COOH + 490x O • reagua Z zasadami tworząc myara I> CiS H3, COOH CIS H31 COOK + H₂O Paimitynian Porasu. Chek Sadekanian Porasu J C15 H3COOH CH3 o budowo C15 H3, COOK CH₂ муата [Sole wyzszych kwasów karboksylowyon ] + CH₂ myaro wodo destylowana CH₂ 2 + Mg → X KOH NOOHC15H3, COONO H₂0 so COK+aaekanian myato jest anionową substancią powierzchniowo czynną • odczyn муает C17 H35 COO + H₂O -> C₁7H35 COOH + OH- paczyn zasadowy -twarcia wood -CH₂ CH₂ CH₂ CH2 CH₂ CH₂ CH₂ CH₂ CH₂ CH₂ • zachowanie myder w twardej [zawierającej Jony Mg2+ / Ca²+ J OGON MYDŁA -część nyarofobowa GŁÓWKA -część hydrofliowa woazie obserwacje: 1. mydro Się Pieni 2. wytrąca się kraczkowały osaa 2 C₁5 H₂, COOH +CaCl₂ → (CISM3, COO)₂ ca↓ + 2 KCI 2 C15 M3, 000² + Ca²+ -> (Cis H3, Cool₂ cal reakcje kwasów nienasyconych adayaja bromu cabarwianie wody bromowej. CH3-CCH₂17-CH=CH-(CH₂)7-COOH + Br₂ →→CH₂-(CH₂)7-CH-CH-(CH₂)7-COOH Br Br kwas 9,10-dibromook+adekanowy. L> +0₂ reakcią można adróznić kwasy nasycone oa nienasyconych outwarazanie kwasów. -Przyrączanie wodoru Kat C17 H33 COOH + H₂ C17 H35 COOH