Rodzaje mieszanin i roztworów
Rodzaje mieszanin i sposoby ich rozdzielania to fundamentalne zagadnienie w chemii. Mieszaniny dzielą się na jednorodne homogeniczne i niejednorodne heterogeniczne, w zależności od wielkości cząstek substancji rozpuszczonej.
Mieszaniny jednorodne, zwane też układami homogenicznymi, to takie, których składników nie można rozróżnić gołym okiem ani za pomocą prostych przyrządów optycznych. Przykładem są roztwory.
Definicja: Roztwór to mieszanina jednorodna składająca się z substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika, którym najczęściej jest ciecz.
Rodzaje roztworów można podzielić ze względu na wielkość cząstek substancji rozpuszczonej:
- Roztwór właściwy rzeczywisty - cząstki mniejsze niż 1 nm
- Koloid - cząstki od 1 do 100 nm
- Zawiesina - cząstki większe niż 100 nm
Przykład: Perfumy są przykładem roztworu właściwego, majonez - koloidu, a peeling do ciała - zawiesiny.
Mieszaniny niejednorodne, czyli układy heterogeniczne, to takie, których składniki można rozróżnić gołym okiem lub za pomocą prostych przyrządów optycznych.
Definicja: Emulsja to mieszanina dwóch nierozpuszczających się w sobie cieczy, z których jedna jest rozproszona w drugiej w postaci bardzo małych kropel.
Highlight: Bez dodatku odpowiedniego stabilizatora emulsje są nietrwałe i łatwo można rozdzielić je na składniki.