Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Układ pokarmowy
Stawonogi. mięczaki
Chemiczne podstawy życia
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Komórka
Genetyka molekularna
Ekologia
Układ wydalniczy
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Genetyka klasyczna
Aparat ruchu
Metabolizm
Genetyka
Kręgowce zmiennocieplne
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Wodorotlenki a zasady
Kwasy
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Węglowodory
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Pochodne węglowodorów
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Stechiometria
Sole
Gazy i ich mieszaniny
Świat substancji
Roztwory
Pokaż wszystkie tematy
28.09.2022
291
9
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
0 Rozpuszczalność my w wodzie 0 Miarą zdolności substancji do rozpuszczania się vodzie jest rozpuszczalność. Określa ona 5 maksy- malną ilość substancji jaka może rozpuścić się ustalones masie 5 lub objętości rozpuszczalnika & donej temperature pod stałym ciśnieniem. i 只 ha zależność ilością substancji rozpuszczonej ność między Wzde. Ksp =[A+] a [B-1² że bardzo dobrze Mówimy o nichtórych substancjach, rozpuszczają się in wodzie. Nie znaczy to jednak, że substancje te mieszają się z nią ir nieograniczonym stosunku. Gdyby tak było, to hażdą jej ilość można byłoty rozpuścić v jednej kropli vody. Restwee nasycony i nienasycony 2 Jeśli w rostrone vodnym znajduje się maksymalna Glość substancji rozpuszczonej a kolejna dodana porcja substancji nie ulegnie już rozpuszczeniu, to mamy do czynienia roztworem nasyconym. Każdy inny roztwór, który nie osiągnął stanu nasycenia, określa się mianem rostvore nienasyconego. 4 1. W niższej temperatune & vodzie można rozpuścić mniejszą ilość substancji, jej nadmiar wydzieli się 2 roztwory w postaci kryształków @sunnyhope = 3 Ksp ² iloczyn rozpuszczalności A kation restione vodnym B: anion & roztwone rodnym a, k• stężenia względne a il 0.0 2 od temperatury rostudr, który jest nasycony i temperatune niższej, nię biędzie już nim w temperature wyższej, której najczęściej može vor- w puście się więcej substangi. roztwór nasycony roztwór właścing O 3 vestuor nienasycon 3. W wyższej temperature v vodzie może rozpuścić się więcej subs- tancji niż w w temperature niższej, dlatego roztwór, który jest nasycony i temperatune niżzej nie będzie nim już temperatune uyższej Chemicy posługują się także określeniami roztworów odnoszącymi się do ilości rozpuszczonej nich substancji. Wyróżniają na tej te podstawie: rostwór stężony, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest identyczna jak w rostione nasyconym lub niewiele mniejsza roztwór rozcieńczony, czyli...
Średnia ocena aplikacji
Uczniowie korzystają z Knowunity
W rankingach aplikacji edukacyjnych w 11 krajach
Uczniowie, którzy przesłali notatki
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
roztwór, który zawiera co najmniej kilkakrotnie mniej substange niż roztver stężony. mieszanina jednorodna składa się z rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej. roztwie nasycony zawiera maksymalna dość substanci jaka może się rozpuścić er określonej masie rozpuszczalnika v danej temperatume roztwór stężony Każdy roztwór Peczcieńczony jest roztworem nasycony stężonym, ale nie każdy roztwór stężony jest nasyconym. Każdy roztwor rozcieńczony jest jednocześnie nasyconym, ale vostvoren nienasyconym może być zarówno rostión rozcieńczony, jak i stężony. 2 Aby 2 neatione nienasyconego, uzyskać mortuor nasycony należy: dosypać subtange mospuszczana, roztwor neenasycony nie zawiera maksymalnej ilośa substancji jaka może się rozpuścić w określonej masie rozpuszczalnika u danej temperature uztwor odparować vode. Aby a rostvore nasyconegs, uzyskać rostvoor nienasycony należy: delanie ognanic rostrome, mozcieńczenie mostromu. @sunnyhope that