Fosforan(V) wapnia (Ca₃(PO₄)₂)
Fosforan wapnia to biały, krystaliczny proszek bez zapachu, który w przeciwieństwie do fosforanu sodu, nie rozpuszcza się w wodzie. Jego wyjątkową cechą jest biokompatybilność z ludzką tkanką kostną, co czyni go niezwykle wartościowym w medycynie.
Właściwości fosforanu sodu i wapnia są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Fosforan wapnia dodaje się do makaronów, aby skrócić czas ich gotowania, a także stosuje się go do przedłużania trwałości produktów i regulowania ich kwasowości.
W przemyśle chemicznym służy do otrzymywania czystego fosforu, a w rolnictwie jest składnikiem nawozów fosforowych. Jako suplement diety pomaga uzupełniać niedobory wapnia, a w medycynie i stomatologii wykorzystuje się go dzięki podobieństwu do naturalnej tkanki kostnej.
🦷 Warto wiedzieć: Twoje zęby zawierają hydroksyapatyt - naturalną formę fosforanu wapnia, która nadaje im twardość!