Sacharydy to kluczowe związki organiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Dzielą się na monosacharydy (np. glukoza, fruktoza), oligosacharydy (np. sacharoza, maltoza, laktoza) i polisacharydy (np. skrobia, celuloza). Glukoza powstaje w procesie fotosyntezy i ma szerokie zastosowanie w medycynie i przemyśle spożywczym. Właściwości fizyczne i chemiczne sacharydów różnią się w zależności od ich rodzaju. Do wykrywania cukrów stosuje się m.in. próbę Trommera i Tollensa.
- Monosacharydy to cukry proste o wzorze Cn(H2O)m
- Oligosacharydy to cukry złożone z 2-10 monosacharydów
- Polisacharydy to długie łańcuchy cukrowe (n>10)
- Glukoza ma szerokie zastosowanie w medycynie i przemyśle spożywczym
- Właściwości sacharydów badane są różnymi metodami chemicznymi