Kwasy karboksylowe - podstawowe informacje
Kwasy karboksylowe o długich łańcuchach nazywamy kwasami tłuszczowymi. Najpopularniejsze z nich to kwas palmitynowy $C_{15}H_{31}COOH$, kwas stearynowy $C_{17}H_{35}COOH$ i kwas oleinowy $C_{17}H_{33}COOH$.
Pod względem właściwości fizycznych kwasy stearynowy i palmitynowy występują jako białe substancje stałe, natomiast kwas oleinowy to bezbarwna, oleista ciecz. Żaden z tych kwasów nie rozpuszcza się w wodzie. Podczas ogrzewania kwasy stearynowy i palmitynowy topią się, a wszystkie trzy palą się żółtym płomieniem.
Co ciekawe, mimo że są kwasami, w czystej postaci mają odczyn obojętny i nie ulegają dysocjacji jonowej. Podczas spalania reagują z tlenem, tworząc dwutlenek węgla i wodę, co można zapisać równaniami:
- Kwas palmitynowy: C15H31COOH+23O2⟶16CO2+16H2O
- Kwas stearynowy: C17H35COOH+26O2⟶18CO2+18H2O
- Kwas oleinowy: 2C17H33COOH+51O2⟶36CO2+34H2O
Ciekawostka! Chociaż kwasy tłuszczowe nazywamy kwasami, nie zachowują się jak typowe kwasy w chemii nieorganicznej - nie mają kwaśnego smaku, nie zmieniają koloru wskaźników i nie reagują z metalami z wydzieleniem wodoru.