Nauka

Nauka

Spółka

Budowa i funkcje sacharydów

10

Udostępnij

Zapisz

Zarejestruj się, aby zobaczyć notatkę. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

SKLAD ORGANIZMÓW
W CIELE
1. Budowa i funkcje Sacharydow
sacharydy cukry/weglowodany.
▸ powstaje w procesie fotosyntezy, przeprowadzanym prze
SKLAD ORGANIZMÓW
W CIELE
1. Budowa i funkcje Sacharydow
sacharydy cukry/weglowodany.
▸ powstaje w procesie fotosyntezy, przeprowadzanym prze
SKLAD ORGANIZMÓW
W CIELE
1. Budowa i funkcje Sacharydow
sacharydy cukry/weglowodany.
▸ powstaje w procesie fotosyntezy, przeprowadzanym prze
SKLAD ORGANIZMÓW
W CIELE
1. Budowa i funkcje Sacharydow
sacharydy cukry/weglowodany.
▸ powstaje w procesie fotosyntezy, przeprowadzanym prze

Podobne notatki

Know Budowa i funkcje sacharydów thumbnail

702

Budowa i funkcje sacharydów

2.2 - Budowa i funkcje sacharydów

Know Sacharydy - budowa i funkcje thumbnail

142

Sacharydy - budowa i funkcje

Notatka na podstawie podręcznika Nowej Ery "Biologia na czasie 1. Zakres rozszerzony"

Know sacharydy  thumbnail

200

sacharydy

sacharydy

Know Sacharydy thumbnail

155

Sacharydy

Notatka zawiera materiał z tematu sacharydy. Podział na trzy grupy: monosacharyd, oligosacharydy i polisacgarydy. Szkoła ponadpodstawowa (technikum, liceum), klasa I, biologia, zakres rozszerzony.

Know budowa i funkcje sacharydów thumbnail

209

budowa i funkcje sacharydów

Notatka z biologii poziomu rozszerzonego o wszystkich trzech rodzajach sacharydów, czyli monosacharydów, oligosacharydów oraz polisacharydów.

Know Budowa i funkcje sacharydow thumbnail

333

Budowa i funkcje sacharydow

notatka o cukrach oparta o podrecznik z biologi rozszerzonej nowej ery

SKLAD ORGANIZMÓW W CIELE 1. Budowa i funkcje Sacharydow sacharydy cukry/weglowodany. ▸ powstaje w procesie fotosyntezy, przeprowadzanym przez organizmy autotroficine, Z budowane są z monosacharydy - cukry proste, - związki o stodkim smaku, - dobrze rozpuszczają się w wodzie, - zawierają 3 →8 at C · nazywamy je kolejno: • triozami, (C₂) tetrozami (C). pontorami, (Cs). heksozami, (C.). itd. - kilka gr. hydroksylowych (-OH) człowieka jedna gr. karbonylowa → aldehydowa (-CHO) . [.aldorly C) WĘGLA, (H) WODORU, (O). TLENU,. SACHARYDY it oligosacharydy - Powstają przez połączenie się 2-10 ·cząsteczek cukrów · prostych. w. .6-glikozydowym, np. między dwoma rożnymi af. węgla (c) wiązania: →α [Tatwo rozkładane. • przez wszystkie • organizmy J, >B[ rozkładane przez nieliczne organizmy J. = czasem (N) AZOT polisacharydy - wielocukry.. - powstają na skutek Taczenia się wielu cząsteczek cukrow prostych w jedna atuga, - nie rozpuszczają się. .w.wodzie, mogą być rozkładane przer enzymy, [ skrobię - wykrywa się za pomocą jodyny lub ptynu Lugola. Pod wpływem jedu skrobia barui się na. granatowy kolov. polisacharydy to: m.in. Glikogen, skrobia, Celuloza .. Chityna,. ketonowa (-CO-) . [ ketozy a) formy monosacharydow OH CH₂OH H anomer x glukozy OH OH OH CH₂OH O OH glukoza OH OH Glukoza ► produkt premian innych monosacharyjów (np. galaktozy), substrat do syntezy innych monosacharyów (np. rybozy), substrat do syntezy disacharydów (np. maltozy), substrat do syntezy polisacharydow (np. skrobi), .H CH₂OH -O OH OH galaktoza OH (6) Oligosacharydy → Wiązanie 1,4-ß-gukozydowego 2 CH₂OH O OH OH OH OH OOH OH OH ryboza CH₂OH O OH CH₂OH Q OH anomer & glukozy OH H OH glukoza 6CH₂OH H OH CH₂OH H 3 LOOH H H. OH maltoza OH H OH Flipbook nowa era.pl Powstawanie wiązania 1,4-ß-glikozydowego CH₂OH CH₂OH OH OH amyloza - składnik skrobi CH₂OHO. CH₂OH O H H OH H deoksyryboza OH CH₂OH O OOH HO OH OH 5 H H OH celobioza OH OH H CH₂OH H H 12 OH glukoza H₂O CH₂OH OH -O H OH OH H OH H OH H flipbook. nowaera.pl wiązanie 1,4-α-glikozydowe • Disacharydy • Należą do OLIGOSACHARYDOW, (-(dwucukry), największe znaczenie mają Powstawanie wiązania 1,4-ß-glikozydowego CH₂OH CH₂OH H OH OH cukry redukujace OH H glukoza CH₂OH H aldoza + Cu(OH)₂ → kwas organiczny OH H H 12 OH H 12 OH OH H H właściwości fizyko-chemiczne są podobne do monosacharydow, H OH H celobioza H OH 3 H H glukoza H₂O CH₂OH OH 3 H O flipbook. H 12 OH O H 12 OH OH Sacharoza [ cukier buraczany, trzcinowy) Laktoza I cukier miękowy I, maltoza [ cukier stodowy], odgrywają kluczową rolę w rozpoznawaniu się komórek, OH ► zawierają w...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

cząsteckach wolną grupę aldehyd., można je odróżnić za pomocą proby Fehlinga, polega na utlenianiu aldoz za pomocą Cu(OH)₂ do odpowiednich kwasów. organicznych, [ cukry, które nie zawierają w. cząsteczkach wolnej gr. aldehydowej, nie dają pozytywnego wyniku. próby fenlinga.]. → po ich dodaniu roztwór nie zmienia barwy. aldozy, ponieważ mają zdolność do red. zw. miedzi, + CU₂O + H₂O monosacharydy, maltora, laktoza, (c) polisacharydy → funkeji zapasowej. GLIKOGEN Materiał zapasowy zwierząt i.grzybów, u człowieka gromadzi się. w wątrobie i mięśniach, Jest zbudowany x ok 100 tys. reszt glukozy, → funkcji budulcowej. CELULOZA Główny składnik ściany komórkowej w komórkach roślin .. niektórych protistów, Składa się z kilku tys. reszt glukozy, Pomiędzy tańcuchami celulory twomą się liczne wiązania. wodorowe rozkładają ją tylko niektore mikroorganizmy, np. bakterie protisty w przewodach pokarmowych przeżuwaczy oraz termitów, SKROBIA Material zapasowy roślin. .1. niektórych protistów, Składa się z dwóch frakcji.: -amylora stanowi ok. 20% Tańcuch prosty skrobü, masy -amylopektyna stanowi ok. 80% masy skrobi, jest xbudowana z kilku tys. reszt у школу, budowa bardzo podobna do budowy glikogenu, CHITYNA Główny składnik szkieletów zewnętrznych stawonogów, oraz ściany komorkowej w komorkan grzybów, Składa się z kilku tys reszt N-acetyloglukozaminy. połączonych wiązaniami- 1,4-B-glikozydowymi, jest rozkladna tylko przez niektóre mikroorganizmy,.