Pobierz z
Google Play
Kręgowce zmiennocieplne
Aparat ruchu
Komórka
Genetyka klasyczna
Układ wydalniczy
Ekologia
Metabolizm
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Chemiczne podstawy życia
Układ pokarmowy
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Proste zwierzęta bezkręgowe
Genetyka
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Genetyka molekularna
Pokaż wszystkie tematy
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Stechiometria
Wodorotlenki a zasady
Sole
Roztwory
Systematyka związków nieorganicznych
Pochodne węglowodorów
Kwasy
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Gazy i ich mieszaniny
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Węglowodory
Świat substancji
Pokaż wszystkie tematy
11.11.2022
398
12
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
SKLAD ORGANIZMÓW W CIELE 1. Budowa i funkcje Sacharydow sacharydy cukry/weglowodany. ▸ powstaje w procesie fotosyntezy, przeprowadzanym przez organizmy autotroficine, Z budowane są z monosacharydy - cukry proste, - związki o stodkim smaku, - dobrze rozpuszczają się w wodzie, - zawierają 3 →8 at C · nazywamy je kolejno: • triozami, (C₂) tetrozami (C). pontorami, (Cs). heksozami, (C.). itd. - kilka gr. hydroksylowych (-OH) człowieka jedna gr. karbonylowa → aldehydowa (-CHO) . [.aldorly C) WĘGLA, (H) WODORU, (O). TLENU,. SACHARYDY it oligosacharydy - Powstają przez połączenie się 2-10 ·cząsteczek cukrów · prostych. w. .6-glikozydowym, np. między dwoma rożnymi af. węgla (c) wiązania: →α [Tatwo rozkładane. • przez wszystkie • organizmy J, >B[ rozkładane przez nieliczne organizmy J. = czasem (N) AZOT polisacharydy - wielocukry.. - powstają na skutek Taczenia się wielu cząsteczek cukrow prostych w jedna atuga, - nie rozpuszczają się. .w.wodzie, mogą być rozkładane przer enzymy, [ skrobię - wykrywa się za pomocą jodyny lub ptynu Lugola. Pod wpływem jedu skrobia barui się na. granatowy kolov. polisacharydy to: m.in. Glikogen, skrobia, Celuloza .. Chityna,. ketonowa (-CO-) . [ ketozy a) formy monosacharydow OH CH₂OH H anomer x glukozy OH OH OH CH₂OH O OH glukoza OH OH Glukoza ► produkt premian innych monosacharyjów (np. galaktozy), substrat do syntezy innych monosacharyów (np. rybozy), substrat do syntezy disacharydów (np. maltozy), substrat do syntezy polisacharydow (np. skrobi), .H CH₂OH -O OH OH galaktoza OH (6) Oligosacharydy → Wiązanie 1,4-ß-gukozydowego 2 CH₂OH O OH OH OH OH OOH OH OH ryboza CH₂OH O OH CH₂OH Q OH anomer & glukozy OH H OH glukoza 6CH₂OH H OH CH₂OH H 3 LOOH H H. OH maltoza OH H OH Flipbook nowa era.pl Powstawanie wiązania 1,4-ß-glikozydowego CH₂OH CH₂OH OH OH amyloza - składnik skrobi CH₂OHO. CH₂OH O H H OH H deoksyryboza OH CH₂OH O OOH HO OH OH 5 H H OH celobioza OH OH H CH₂OH H H 12 OH glukoza H₂O CH₂OH OH -O H OH OH H OH H OH H flipbook. nowaera.pl wiązanie 1,4-α-glikozydowe • Disacharydy • Należą do OLIGOSACHARYDOW, (-(dwucukry), największe znaczenie mają Powstawanie wiązania 1,4-ß-glikozydowego CH₂OH CH₂OH H OH OH cukry redukujace OH H glukoza CH₂OH H aldoza + Cu(OH)₂ → kwas organiczny OH H H 12 OH H 12 OH OH H H właściwości fizyko-chemiczne są podobne do monosacharydow, H OH H celobioza H OH 3 H H glukoza H₂O CH₂OH OH 3 H O flipbook. H 12 OH O H 12 OH OH Sacharoza [ cukier buraczany, trzcinowy) Laktoza I cukier miękowy I, maltoza [ cukier stodowy], odgrywają kluczową rolę w rozpoznawaniu się komórek, OH ► zawierają w...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
cząsteckach wolną grupę aldehyd., można je odróżnić za pomocą proby Fehlinga, polega na utlenianiu aldoz za pomocą Cu(OH)₂ do odpowiednich kwasów. organicznych, [ cukry, które nie zawierają w. cząsteczkach wolnej gr. aldehydowej, nie dają pozytywnego wyniku. próby fenlinga.]. → po ich dodaniu roztwór nie zmienia barwy. aldozy, ponieważ mają zdolność do red. zw. miedzi, + CU₂O + H₂O monosacharydy, maltora, laktoza, (c) polisacharydy → funkeji zapasowej. GLIKOGEN Materiał zapasowy zwierząt i.grzybów, u człowieka gromadzi się. w wątrobie i mięśniach, Jest zbudowany x ok 100 tys. reszt glukozy, → funkcji budulcowej. CELULOZA Główny składnik ściany komórkowej w komórkach roślin .. niektórych protistów, Składa się z kilku tys. reszt glukozy, Pomiędzy tańcuchami celulory twomą się liczne wiązania. wodorowe rozkładają ją tylko niektore mikroorganizmy, np. bakterie protisty w przewodach pokarmowych przeżuwaczy oraz termitów, SKROBIA Material zapasowy roślin. .1. niektórych protistów, Składa się z dwóch frakcji.: -amylora stanowi ok. 20% Tańcuch prosty skrobü, masy -amylopektyna stanowi ok. 80% masy skrobi, jest xbudowana z kilku tys. reszt у школу, budowa bardzo podobna do budowy glikogenu, CHITYNA Główny składnik szkieletów zewnętrznych stawonogów, oraz ściany komorkowej w komorkan grzybów, Składa się z kilku tys reszt N-acetyloglukozaminy. połączonych wiązaniami- 1,4-B-glikozydowymi, jest rozkladna tylko przez niektóre mikroorganizmy,.