Przedmioty

Przedmioty

Więcej

regulacja aktywności enzymów

8.05.2022

11201

586

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


regulacja aktywnasel enzymám
Czynniki wpływające na szybkość reakcji enxymatycznej
Astężenie substratu
2. temperatura.
3. pH
4. obecność akt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

regulacja aktywnasel enzymám
Czynniki wpływające na szybkość reakcji enxymatycznej
Astężenie substratu
2. temperatura.
3. pH
4. obecność akt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

regulacja aktywnasel enzymám
Czynniki wpływające na szybkość reakcji enxymatycznej
Astężenie substratu
2. temperatura.
3. pH
4. obecność akt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

regulacja aktywnasel enzymám Czynniki wpływające na szybkość reakcji enxymatycznej Astężenie substratu 2. temperatura. 3. pH 4. obecność aktywatorów lub inhibitorów 1. Stężenie substratu Wrax xe wzrostem stężenia substratu rośnie sxybkość reakcji enzymatycznej ax do osiągnięcia szybkości maksymalnej (dalszy wzrost szybkośa nie jest możliwy, ze względu na brak enzymów Vmax 1/2 Vmax Km stężenie substratu Km (stala Michaelisa)- stexenie substratu, przy którym szybkość reakcji wynosi połowę szybkośa maksymalnej. Km ustala się aby określić powinowactno eňxy mu do substratu (jak chętnie łączy się z danym substratem) Im mniejsza wartość Km tym większe powinowactno do substratu. 2. Temperatura Wrax xe nxrostem temp. rośnie aktywność enxymów do pewnego momentu, gdy osiąga maksimum (w temp. optymalnej) dłuższy wzrost temp. powoduje spadek aktywnośa enzymów, aż do całkowitego jej xatrzymania.. ↑szybkość reakcji 20 30 40 50 temp. [C] Zbyt wysoka temp. powoduje zatrzymanie reakcii, ponieważ dochodzi do denaturacji enzymów, które białkami są 3. pH Różne enzymy mają własne, optymalne plt, ponieważ mają własne grupy funkcyjne zdolne do występowania w formie niezjonizowanej lub xjonizowanej. Bardzo wysokie pH może doprowadzić do denaturacji enxy.mu. szybkość reakci ix PH 14 Inhibitory i akty Hatory Inhibitory- spowalniają zachodzenie reakcji (inhibicja) pepsyna pH=2 amylaza ślinona pH = 7 trypsyna pH=8 Aktywatory- aktywują enzymy, pny spieszają reakcję. enzymatyczną, są to jony cynku miedei i magnezu innibieja odwracalna wokreślonych warunkach można odwrócić proces inhibicji. nhibicji) Kompetycyjna inhibitor substrat są podobne do siebie I rywalizują o miejsce aktywne, jeżeli inhibitor połączy się x centrum aktywnym, blokuje pnyłączenie się substratu. •Inhibicie kompetycying można odwrócić pnez zwiększenie stężenia substratu Niekompetycyina • inhibitor łączy się w innym miejscu niż miejsce aktywne chociaż i tak...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

4.9+

Średnia ocena aplikacji

13 M

Uczniowie korzystają z Knowunity

#1

W rankingach aplikacji edukacyjnych w 11 krajach

900 K+

Uczniowie, którzy przesłali notatki

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

zmienia kształt miejsca aktywnego tak, że substrat nie może połączyć się z miejscem aktywnym nieodwracalna •ma miejsce wtedy gdy. inhibitor trwale łączy się 12 enzymem, nie ma sposobu. żeby został on odłączony • Np. stosowanie penicyling do xwalczania infekcii. bakteryinych, połączenie enzymu x rtęcią епильща катреtyegina Substrat centrum aktywne Enzym enzym zablokowany inn превлада плекстрецедита substrat centrum aktywne inhibitor kompetycyiny. inhibitor niekompetycying Enzym enzym xablokowany