Alkohole polihydroksylowe
Alkohole polihydroksylowe zawierają więcej niż jedną grupę -OH w cząsteczce. Najważniejsze przykłady to propanolo-1,2,3-triol (gliceryna, glicerol) o wzorze C₃H₅(OH)₃ oraz etano-1,2-diol (glikol etylenowy) o wzorze C₂H₄(OH)₂. Gliceryna wrze w temperaturze 290°C i powstaje w procesie trawienia tłuszczów.
Właściwości alkoholi polihydroksylowych są zbliżone do alkoholi monohydroksylowych, jednak wykazują pewne różnice. Glikol etylenowy to bezbarwna substancja o słodkim zapachu, obojętnym odczynie i dobrej rozpuszczalności w wodzie. Jest łatwopalny i stosowany w płynach do chłodnic samochodowych. Jest silną trucizną - dodaje się go do płynów hamulcowych.
Gliceryna jest bezbarwną, gęstą cieczą o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalną w wodzie. Jest nietoksyczna, o obojętnym odczynie. Ciekawą prawidłowością jest to, że im większa liczba grup OH w cząsteczce alkoholu, tym jest on mniej toksyczny. Wszystkie alkohole polihydroksylowe, podobnie jak monohydroksylowe, ulegają dehydratacji.
Ciekawostka! Glicerol jest popularnym składnikiem kosmetyków dzięki swoim właściwościom nawilżającym i higroskopijnym - przyciąga wodę z otoczenia i zatrzymuje ją na powierzchni skóry.